3min

Traditionele camera’s zoals die van Foscam

Het tweede model dat we in dit artikel bespreken, is de ip-camera zoals de meesten van jullie hem waarschijnlijk kennen. Een ip-camera die je draadloos of bekabeld in je netwerk hangt en die je zelf tot in de puntjes kunt beheren en instellen. Je hebt de mogelijkheid om lokaal op een NAS of FTP-server, maar ook op een microSD-kaartje of de cloud op te slaan. Daarnaast is het mogelijk om een NVR te gebruiken voor de opslag van de beelden. Een dergelijke Network Video Recorder is een soort NAS, maar dan puur gericht op de opslag van beelden van ip-camera’s. In het segment waar de meeste consumenten maar ook veel zelfstandige ondernemers naar camera’s zoeken, is Foscam zonder twijfel de grootste speler, gevolgd door onder andere partijen zoals Eminent. Het aanbod van Foscam is dan ook erg uitgebreid, van tamelijk rechttoe-rechtaan modellen tot geavanceerde buitencamera’s en camera’s met PTZ (pannen, tilten en optische zoom). Bij die laatste modellen kun je de camera op afstand horizontaal (pannen) en verticaal (tilten) laten bewegen, alsmede inzoomen zonder verlies van resolutie. Ook NVR’s zitten in het assortiment.

Ultieme configureerbaarheid

Met de configureerbaarheid hebben we ook meteen wat ons betreft het grootste voordeel van dit type camera te pakken. Je bent van niemand anders afhankelijk en kunt alles precies zo instellen als je zelf wilt. Een ander voordeel is dat er niet per se bijkomende kosten zijn als je het apparaat volledig wilt gebruiken. Let wel, ook bij Foscam betaal je een maandelijks bedrag voor opslag in hun cloud. Je hoeft hier echter geen gebruik van te maken en kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om je NAS een back-up te laten maken naar een locatie in de cloud (die dan overigens ook weer geld kan kosten, maar dat terzijde). Een back-up van de NAS naar een NAS op een andere locatie maken is natuurlijk ook mogelijk. Dan gebruik je eigenlijk een privé-cloud. Wil je het allemaal extreem lokaal houden, dan kun je er tot slot voor kiezen om een microSD-kaartje te gebruiken. Dit installeer je gewoon in de camera zelf.

Een minpunt van dit type ip-camera is dat je wel een klein beetje verstand moet hebben van de materie om een en ander in te stellen. Installeren gaat over het algemeen vloeiend met een app, maar wat meer geavanceerde instellingen doe je via de webinterface. Daarvoor moet je dus in een browser naar de embedded server van de camera toe. Dat zal niet voor iedereen een prettig idee zijn. Live meekijken met de camera kan overigens wel gewoon in de app. Een ander puntje bij dit type camera is dat je over het algemeen zelf in de gaten moet houden dat de updates geïnstalleerd worden. Er wordt wel een notificatie gegeven op het moment dat er een update is, maar je moet deze nog wel handmatig in gang zetten. Zeker met enkele recente verhalen over de beveiliging van ip-camera’s in het achterhoofd, is het goed om dit goed in de gaten te houden.

Conclusie: Wanneer ga je voor een traditionele ip-camera?

De traditionele ip-camera is de beste keuze voor wie totale controle wil over hoe en wat er opgenomen wordt. Enige kennis is echter wel vereist.