3min

Battery cams zoals de Netgear Arlo

Battery cams zijn de jongste uitvinding op het gebied van ip-camera’s voor thuisgebruik. Zoals in de inleiding al aangegeven, is het ontbreken van bekabeling de onderscheidende factor van dit type camera. Hij maakt niet alleen draadloos verbinding met een netwerk, er is ook nog eens geen netsnoer nodig. Dat maakt battery cams bij uitstek geschikt voor omgevingen waarin de stroomvoorziening een probleem is. Denk hierbij aan een tuin of een buitengevel. Het is mogelijk om op dat soort plaatsen een stroomaansluiting te maken, maar dat is vaak kostbaar. Een battery cam is een stuk beter betaalbaar.

Op dit moment wordt de categorie eigenlijk volledig gedragen door Netgear met hun Arlo-lijn. Die is inmiddels heel erg uitgebreid, met allerlei accessoires en inmiddels zelfs een camera die voorzien kan worden van een sim-kaart (de Arlo Go). Die kun je bijvoorbeeld bij een vakantiehuisje ophangen waar geen internetaansluiting aanwezig is. Foscam komt binnenkort met concurrentie op deze markt, dus die wordt als het goed is snel wat meer divers. In eerste instantie zal de line-up van Foscam wat minder uitgebreid worden overigens. Een camera met een sim-kaart komt er vooralsnog niet aan.

Veel flexibiliteit

Het voornaamste pluspunt van battery cams is zoals al aangegeven de flexibele installatie. Het maakt eigenlijk niet uit waar je hem op wil hangen, het is over het algemeen mogelijk. Het installeren van deze camera’s is net zo eenvoudig als het geval is bij cloud-camera’s. Een account aanmaken en de rest spreekt voor zich. Je kan niet naar een embedded server in de camera toe. Plug-and-play is het doel van dit type ip-camera.

Een accu moet echter wel opgeladen worden. Hoe snel dit moet gebeuren, is afhankelijk van de instellingen en de plaatsing die je kiest. Een hogere resolutie vereist meer capaciteit bijvoorbeeld. Ook de locatie heeft invloed op de accuduur. Hangt de camera op een plaats waar hij vaak getriggerd wordt en dus op gaat nemen, dan zal de accu sneller leeg lopen dan wanneer hij maar 1 keer per week in actie schiet. Bij tests die wij hebben uitgevoerd met een setje Arlo Pro’s, moesten we iedere drie maanden opladen. De camera’s werden dan behoorlijk zwaar belast. Overigens kun je ervoor kiezen om de camera te combineren met een klein zonnepaneel. Dan los je dit probleem natuurlijk op zonder dat je de camera van de muur moet halen.

Een ander minpunt van battery cams heeft te maken met de registratie van beelden. Dit type camera staat namelijk standaard in slaapstand, waarbij alleen de (PIR-)sensor en eventueel de microfoon geactiveerd zijn. Dit om de accuduur te optimaliseren. Continu opnemen is in de praktijk dus eigenlijk niet mogelijk, ook al kan het in theorie wel.

Vertraging onontkoombaar

Een battery cam gaat dus pas opnemen op het moment dat een van de geactiveerde sensors hier opdracht toe geeft. Tussen het registreren en het daadwerkelijk uit slaapstand zijn van de camera zit onherroepelijk een vertraging. Wij hebben het al vaak gehad dat er als gevolg hiervan een incomplete opname wordt gemaakt. Je ziet dan bijvoorbeeld iemand weglopen, maar hebt de voorkant van die persoon niet gezien. Dit type camera maakt immers geen gebruik van een buffer. Het resultaat kan dus zijn dat zo’n opname niet bruikbaar is.

Conclusie: Wanneer ga je voor een battery cam?

Battery cams zijn onder de streep interessant voor ‘lastige’ locaties, al brengt de werking op een accu wel de nodige uitdagingen met zich mee. Ook qua instellingsmogelijkheden moet je hier geen wonderen van verwachten.