Data, edge computing, het IoT en de vanzelfsprekende stap naar de (multi)cloud zijn de belangrijkste onderwerpen waarop de grote netwerk-, opslag- en cloudleveranciers zich tegenwoordig focussen. Tijdens de recent gehouden jaarlijkse hoogmis Cisco Live voor de EMEAR-regio was dit niet anders, constateren we na een bezoek aan het evenement. Wel laat deze leverancier nu een portfolio zien dat zich zowel hardware- als softwarematig helemaal uitstrekt van de (IoT) edge naar de (multi)cloud.
De afgelopen tijd schreven we hier en daar al over de trend dat de grote netwerk-, storage- en cloudleveranciers steeds meer gaan inzetten op softwareoplossingen en -technologie voor het met elkaar verbinden van de diverse zakelijke infrastructuren. Hardware in de traditionele vorm van server-, compute- en opslagcapaciteit wordt vanzelfsprekend nog steeds geleverd, maar vormt in het hele aanbod niet meer de boventoon en wordt eigenlijk een mooi meegenomen basis voor het hele softwareportfolio.
De absolute kern van deze transitie zijn data, de nieuwe olie voor zowel de netwerk- en cloudleveranciers als hun klanten. Een volledig op software gebaseerde netwerkomgeving is hiervan de motor. Van de edge, zoals het Internet of Things (IoT) -we komen daar later op terug- via het on-premise of hybride datacenter tot aan de (multi)cloudomgevingen van hyperscalers als AWS, Azure en Google Cloud Platform (GCP) of die van andere aanbieders. Het is software die op efficiënte en geautomatiseerde wijze alles overal aan elkaar knoopt, beheer mogelijk maakt en van inzicht voorziet. Hierdoor kunnen de afnemers nog meer het beste uit hun netwerken en zakelijke mogelijkheden voor hun bedrijven halen.
Datacenter Anywhere
Op Cisco Live in Barcelona was dit niet anders. Ook tijdens dit grote evenement met meer dan 15.000 deelnemers stond alles in het teken van data als het nieuwe goud en hoe dit bedrijven en hun klanten op diverse manieren kan helpen groeien. Cisco laat hiermee zien dat het ook steeds meer een bedrijf met softwaregebaseerde oplossingen of platformen wordt. Het blijft wel eigen hardware leveren, waarmee het bedrijf een solide basis heeft waarop het met diverse softwareproducten kan voortbouwen.
Data staan nu zo centraal bij Cisco, dat alle oplossingen hieraan moeten worden aangepast. Het zal voornamelijk van software komen, maar ook hardware gaat nog zijn steentje bijdragen. De data die overal staan, zijn voor de leverancier eigenlijk ook de plekken waar het datacenter, tegenwoordig de cruciale spil in netwerken, zich moet bevinden. Vandaar de nu gepresenteerde slogan ‘Datacenter Anywhere’.
Onder deze strategie, ook wel ‘data fabric’ genoemd, gaat Cisco ervan uit dat de nieuwste generatie applicaties bepalen wat datacenters nu eigenlijk zijn, ondersteunen en moeten ondersteunen. Dus daar waar de applicaties met de data worden gecreëerd, verwerkt en gebruikt, moet in de ogen van de leverancier ook het datacenter aanwezig zijn. Niet meer standaard op een centrale locatie die tegenwoordig nog vaak wordt toegepast.
Gebruikers moeten hun applicaties kunnen uitrollen naar hun behoefte en zich hierbij niet door technologische beperkingen laten tegenhouden, stelde Senior VP en General Manager Roland Accra van Cisco’s Datacentre Business Group met schorre stem van enthousiasme in zijn keynote. Volgens hem willen zij hun applicaties en data op diverse platformen kunnen beheren, van on-premise tot aan de (multi)cloudomgevingen. Hiermee wil Cisco natuurlijk zijn klanten sterk gaan helpen.
De gepresenteerde ‘datacenter anywhere-architectuur’ gaat natuurlijk gepaard met de nodige automatiseringsfunctionaliteit. Volgens Cisco is het automatiseren van de aangekondigde netwerkarchitectuur absoluut noodzakelijk. Dit om de complexiteit van de hierdoor ontstane netwerken te verminderen, meer mogelijkheden te krijgen om snel en eenvoudiger de diverse (multi)cloudomgevingen met elkaar te verbinden en natuurlijk ook om meer veiligheid op de verschillende niveaus te bewerkstelligen. Waar data zich ook maar bevinden.
Stapsgewijze uitbreiding ACI naar de (multi)cloud
Cisco lanceerde tijdens het evenement in Barcelona een aantal nieuwigheden. We schreven direct na de bekendmaking al over de geoptimaliseerde software defined networking (SDN)-laag die binnen de hele datacenter stack aanwezig is. In de eerste plaats gaat het om de uitbreiding van de Application Centric Infrastructure (ACI)-automatiseringsarchitectuur naar (multi)cloudomgevingen. Hiermee kan deze op software gebaseerde architectuur netwerkbeheer nog meer versimpelen en de beweegbaarheid van de diverse belangrijke applicaties vergroten. Gebruikers kunnen via de ACI-architectuur iedere workload laten draaien, op elke locatie en in iedere cloudomgeving.
Opvallend is dat de ACI-cloudextensie nog alleen voor een volledige integratie met de Infrastructure-as-a-Service (IaaS)-mogelijkheden van de hyperscale cloudomgevingen AWS en Azure bestaat. In gesprek met Techzine gaf VP Datacenter Marketing Dhritiman Dasgupta aan dat dit een bewuste keuze is geweest. Op dit moment zijn deze twee public cloudomgevingen de meest gebruikte, dus dan is het logisch om hiervoor het eerst klaar te zijn. Op termijn zal ACI ook volledig integreren met Google Cloud Platform (GCP) en andere public clouds. Deze platformen worden de komende tijd stapsgewijs geïmplementeerd, maar een tijdspad kon Dasgupta ons nog niet geven.
Andere integraties met ACI zijn onder meer met het AppDynamics-portfolio voor netwerkmonitoring en Cisco’s DNA Center en de Identity Services Engine voor betere security.
HyperFlex en CloudCenter Suite
Een andere aankondiging richt zich op de Hyperflex Hyper-Converged Infrastructure (HCI)- oplossing van Cisco. Binnen dit portfolio werd HyperFlex for Branche aangekondigd dat het HCI-platform uitbreidt naar bijvoorbeeld bijkantoren of filialen van bedrijven. Het betreft dus locaties waar traditionele datacenteromgevingen niet beschikbaar zijn. Met de nu gepresenteerde oplossing kunnen deze locaties ook beschikken over gedistribueerde compute en storage van de core datacenters tot helemaal aan de rand van het bedrijfsnetwerk. Op deze manier profiteren deze locaties van zogeheten ‘datacentre-class application performance’ als analytics en andere intelligente diensten. Het geheel gemanaged door Insight in de SDN-laag.
De laatste aankondiging binnen het ACI-kader betreft de softwarelaag voor het beheer van alle hardware- en SDN-oplossingen richting de (multi)cloudmgevingen, CloudCenter Suite. Deze beheersoplossing beschikt nu ook over application lifecycle management, workflow automation, kostenoptimalisatie, om applicaties binnen (multi)cloudomgevingen efficiënter te beheren en orkestreren en vanzelfsprekend complexiteit en kosten te beperken.
Verder heeft Cisco veranderingen in zijn licentiemodel doorgevoerd, zodat gebruikers nu een standaard drie- of vijfjarige licentieovereenkomst kunnen afsluiten voor oplossingen uit maar liefst zeven productgroepen, waaronder ACI en HyperFlex. Kortom, een hoop nieuwe toepassingen waarmee bedrijven hun data binnen de bedrijfsvoering centraal kunnen stellen.
Intent Based Networking naar de IoT edge
Niet alleen brengt Cisco zijn ACI-infrastructuur nu naar de rand van het netwerk (edge), ook gaat het Internet of Things (IoT) binnen de netwerkstrategie van de Amerikaanse leverancier een belangrijkere rol spelen.
Tijdens het evenement kondigde het bedrijf aan zijn Intent Based Networking (IBN)-architectuur naar de edge-omgeving en dan speciaal het IoT uit te breiden. IBN zorgt ervoor dat netwerken worden ontwikkeld en uitgevoerd op een manier die het mogelijk maakt om veel langdurige handmatige stappen voor netwerkbeheer te automatiseren. Dit door onder meer machine learning toe te passen die ‘leert’ hoe bedrijven hun netwerken zakelijk gebruiken en dit ‘vertaalt’ in de meest optimale netwerk policies.
De nu gepresenteerde oplossingen van Cisco voor de IoT edge zijn hardware-toepassingen in de vorm van speciale robuuste switches en routers, conceptvoorbeelden voor verschillende bedrijfssectoren en een ontwikkel- en trainingsomgeving binnen de Cisco DevNet community-omgeving.
Automatisering, meer flexibiliteit en betere beveiliging
Met het toevoegen van IBN aan de rand van het netwerk hoopt de leverancier een aantal zaken voor gebruikers te kunnen bereiken voor het beheer van het hele netwerk, van het IoT tot en met de diverse (multi)cloudomgevingen. Onder meer moet de uitrol van IoT-toepassingen nu met tools als DNA Center volledig geautomatiseerd kunnen plaatsvinden. Hiermee kunnen complexe uitroltrajecten in korte tijd worden uitgevoerd. Hierbij speelt onder meer Cisco Kinetic voor de IoT edge een grote rol, onder meer voor device management en applicatie/container management.
Daarnaast moet de komst van IBN aan de IoT edge ervoor zorgen dat gebruikers meer flexibiliteit krijgen met een uit diverse modules bestaand netwerkontwerp, waaraan naar wens diverse andere Cisco-netwerkcomponenten kunnen worden toegevoegd. Denk hierbij aan een uitbreiding naar mobiele netwerken, zoals 5G, zonder dat zij hiervoor hun hele netwerk op de schop hoeven te nemen.
Tijdens Cisco Live in Barcelona liet Cisco overigens nog weinig merken welke strategie zij erop gaan nahouden richting 5G. Volgens woordvoerders bewaart het bedrijf dit voor het Mobile World Congress 2019 eind deze maand. Daarover een andere keer dus meer.
De aangekondigde uitbreiding van de IBN-architectuur moet voor gebruikers aan de IoT-edge nu ook een totale securitylaag bieden. Deze laag wordt ingebakken in ieder deel van de IoT stack, van sensors of devices en besturingssystemen tot aan de verschillende apps voor edge computing.
Duidelijk onderscheid met concurrenten
Op zijn grote EMEAR-evenement liet Cisco duidelijk zijn strategie zien en waar het de komende jaren naar toe wil. Niet geheel verrassend was natuurlijk dat alles software wordt, zoals ook de concurrenten dit doen. Wat echter onderscheidend is, is dat Cisco nu echt de software defined networking uitbreidt naar de hele netwerkomgeving, van de edge tot aan de diverse hyperscale (multi)cloudomgevingen. Kortom, zoals het zelf aangeeft, overal waar zich de gegevens bevinden. Dit alles dan natuurlijk voorzien van de nodige automatiseringsoplossingen en beveiliging.
Daarnaast valt ook de expliciete aandacht van de Amerikaanse leverancier op voor de ontwikkelingen rondom het IoT en hoe dit moet worden geïntegreerd in de toekomstige infrastructuren van bedrijven. Hiermee onderscheidt Cisco zich op dit moment duidelijk van de concurrentie. We zijn dan ook benieuwd waarmee Cisco dit jaar nog meer gaat komen.