3min

Zelfrijdende auto’s aan de kant! In de Canadese wijk Quayside in Toronto rijdt binnenkort een hoger staaltje toekomsttechnologie: zelfrijdende shuttles. Afgelopen dinsdag kondigden Justin Trudeau (premier van Canada) en Eric Schmidt (bestuursvoorzitter Alphabet, het moederbedrijf van Google) aan dat zij een deal hebben gesloten om een wijk in Toronto om te toveren tot een technologische toekomststad. Sidewalk Labs, onderdeel van Alphabet, bracht recentelijk het winnende bod uit op de mogelijkheid de wijk Quayside in Toronto om te toveren tot futuristische, slimme stad. 

Sidewalk Labs ontwikkelt nieuwe technologie voor steden. De ideeën die het bedrijf wil doorvoeren, vormen een interessant beeld van hoe de wereld waarin internet een steeds grotere rol speelt eruit kan gaan zien. Wat gaat het bedrijf realiseren?

Op het gebied van vijf hectare kan het bedrijf losgaan met het ontwikkelen van een toekomstwereld. Alles bij elkaar zal het uitvoeren en realiseren van het project minimaal een miljard dollar gaan kosten. Als het een succes is, wil Sidewalk Labs de technologie doorvoeren in andere delen van Toronto. Hierbij gaat het dan om een omvang van drie vierkante kilometer. Sidewalk zal zelf vijftig miljoen dollar steken in de installatie en het testen van de technologie in de slimme stad.

Effect

In het voorstel van Sidewalk Labs staan interessante ontwikkelingen op de planning. Zo wil het bedrijf de toegang tot privévoertuigen heel erg beperken en zelfrijdende shuttles inzetten als voornamelijk vervoersmiddel. Niet meer zelf autorijden, maar wel de mogelijkheid om in tijdens de ‘autorit’ op de smartphone (of nieuw technologisch apparaat) te kijken. Fietsen blijft deel van het straatbeeld, maar dit wordt aangenamer gemaakt in barre weersomstandigheden. Zo wil Sidewalk Labs fietspaden laten verwarmen in de winterperioden, zodat sneeuw en gladheid geen probleem meer zullen zijn voor fietsers.

In de wijk in het Canadese Quayside zullen op veel plekken sensoren worden geplaatst. Dit met als doel om zaken als geluidsoverlast te detecteren, maar ook om het leven nog meer te automatiseren. Zo zal het door de sensoren duidelijk worden dat prullenbakken vol zitten, waardoor deze automatisch geleegd worden. Onder de grond zullen tunnels worden gegraven waar robots doorheen kunnen om pakketten te bezorgen en waarin waterpijpen en bedrading voor stroom lopen. Ook zullen gebouwen veranderen, waardoor huizen en winkels betaalbaarder worden.

Door alle aanpassingen wordt er wel veel data verzameld over het leven in de stad. Hierdoor kan angst ontstaan met het oog op privacy. Sidewalk Labs wil de angst die kan ontstaan, wegnemen met een uitgebreide privacyverklaring en doorlopende transparantie.

Obstakel

Hoelang er over de ontwikkelingen zal worden gedaan, is nog onbekend. Wel is duidelijk dat de technologie later kan worden verkocht aan andere steden. Sidewalk Labs is een jong bedrijf, het werd twee jaar terug opgericht. Het eerste project waar het bedrijf zich aan wijdde was het omtoveren van oude telefooncellen tot snelle wifi-hotspots.

Zo’n futuristische stad zal nog niet snel in Nederland van de grond komen. Wel is duidelijk dat de ontwikkelingen de laatste jaren snel gaan. En dat internet een belangrijke rol speelt bij veel van deze ontwikkelingen. Zo heeft provider KPN veel wifi-hotspots in Nederland en wil de overheid koploper worden wat betreft de zelfrijdende auto. Daarnaast ontstaan er steeds meer gadgets en andere ontwikkelingen waarbij steeds meer internet gebruikt. Ook in huishoudens.

We gebruiken internet niet alleen meer voor het opzoeken van informatie op smartphones en computers, maar ook voor gadgets als de Google Assistent en slimme thermostaten. Internet moet dan ook steeds sneller. In huis kan dat verkregen worden door internet vergelijken en de gewenste snelheid te zoeken op het adres. We verwachten snel internet, maar het is momenteel de vraag of het Nederlandse netwerk de hoeveelheid data aankan. De snelste internetverbinding is glasvezel, dat door heel Nederland zou worden aangelegd. Helaas wordt er op het moment minder glasvezel aangelegd. En dat kan nog weleens een probleem gaan vormen met de internetbehoefte die we in ons land hebben. En als dat al niet lukt, dan is zo’n futuristische stad nog helemaal een Utopia.

Dit is een ingezonden bijdrage over de futuristische wijk die wordt ontwikkeld in Toronto. Via deze link kun je meer vinden over Sidewalk Labs en via deze link over internet vergelijken.