2min

De Europese Commissie heeft een zogenaamde verklaring van bezwaar naar Facebook gestuurd rond de overname van WhatsApp. In de verklaring valt te lezen dat de Europese Commissie Facebook ervan verdenkt misleidende informatie gegeven te hebben, waardoor het bedrijf groen licht kon krijgen voor de overname.

In het persbericht dat de Europese Commissie vrijgaf, laat commissaris Margrete Vestager weten dat “bedrijven verplicht zijn de Commissie te voorzien van accurate informatie als een overname onderzocht wordt.” Volgens haar heeft Facebook de Commissie “incorrecte of misleidende informatie gegeven tijdens het onderzoek naar de overname van WhatsApp. Facebook krijgt nu de kans om hierop te reageren.”

In 2014 werd de overname van WhatsApp door Facebook, met een waarde van 16 miljard dollar, onderzocht door de Commissie. Toentertijd hield Facebook vol dat het geen informatie van de verschillende accounts van gebruikers zou kunnen combineren. Dat zouden twee compleet verschillende datasets te zijn, waardoor het matchen niet eenvoudig automatisch kon gebeuren. Om die reden hield het sociale netwerk van CEO Mark Zuckerberg stellig vol dit niet te zullen doen.

Dat Facebook afgelopen augustus bekend maakte de telefoonnummers van gebruikers van WhatsApp te gaan koppelen aan hun Facebook-accounts, om zo betere vriendschapsuggesties te kunnen doen en relevantere advertenties te kunnen tonen, druist hier tegenin. De reden voor de klacht van de Europese Commissie ligt in het feit dat “de technische mogelijkheid om de Facebook gebruikers-id automatisch te koppelen met de WhatsApp-ID” in 2014 al bestond. Dat Facebook eerder anders beweerde, betekent dat het bedrijf de Europese Commissie mogelijk misleid heeft. Het gaat er dus niet om dat de gegevens nu gekoppeld worden, maar om de mogelijkheid.

Toen de overname werd goedgekeurd, keek de Europese Commissie namelijk vooral naar de overlap in dienstverlening tussen de twee bedrijven. Het misleiden van Commissie is weer een heel andere zaak, die grote gevolgen kan hebben voor Facebook.

Mocht de Europese Commissie namelijk uiteindelijk van oordeel zijn dat ze inderdaad misleid is, dan kan er een boete opgelegd worden van maximaal 1 procent van de totale omzet van Facebook. Gezien recente cijfers, zou de hoogte van die boete kunnen oplopen tot wel 250 miljoen euro.

Facebook heeft tot 31 januari 2017 om te reageren op de verklaring van bezwaar. Het bedrijf laat weten “vol vertrouwen uit te kijken naar de volledige beoordeling van de feiten” en er vanuit te gaan dat dit zal “bevestigen dat Facebook te goeder trouw” heeft gehandeld. Het bedrijf werkt volledig mee en verschaft alle informatie die de Commissie nodig heeft.