2min

Tags in dit artikel

,

Onlangs is versie 2.26 van de GNOME-desktopomgeving voor *NIX-besturingssystemen, zoals Linux, uitgegeven. De uitgave van de nieuwe versie kwam precies volgens de planning waarin er elke zes maanden een nieuwe GNOME-uitgave volgt.

De nieuwe versie van GNOME kent vele verbeteringen ten opzichte van de vorige versie. Nieuw in GNOME 2.26 is onder andere een uitgebreider programma om cd’s en dvd’s te branden, volumeregeling geïntegreerd met de PulseAudio-geluidsserver en een betere ondersteuning van meerdere displays.

Brasero cd/dvd-brandapplicatie

Vorige versies van GNOME konden al cd’s en dvd’s branden maar in versie 2.26 is deze functionaliteit enorm uitgebreid door de integratie van Brasero, een nieuw uitgebreid programma gericht op het branden van cd’s en dvd’s. De oude brandmogelijkheid blijft ook bestaan.

Brasero heeft uitgebreidere functies die eerst niet in GNOME teruggevonden konden worden zoals het branden van audio-cd’s met previews, track-splitsing en volumenormalisatie. Andere voorbeelden van nieuwe functies zijn volledige multisessie-ondersteuning, integriteits-controles, een covereditor en de ondersteuning van meerdere backends voor het branden zelf.

Een andere opvallende functie die nu voorhanden is, is de mogelijkheid die Brasero biedt om brand-functionaliteit in andere applicaties te integreren. Zo kan de mediaspeler van GNOME je video’s nu omzetten naar VCD-, SVCD- of DVD-formaat en branden.

Brasero

PulseAudio-integratie

In de nieuwe versie van GNOME is meer aandacht geschonken aan integratie met de netwerk-geluidsserver PulseAudio, een drop-in vervanger van Enlightened Sound Daemon (ESD). PulseAudio is een soort buffer tussen geluidskaarten en applicaties waardoor bijvoorbeeld het wisselen van geluid over verschillende geluidskaarten mogelijk is.

Via de nieuwe volumeregeling en de tool voor geluidsinstellingen is het nu makkelijker om deze mogelijkheden te gebruiken vanuit GNOME. De nieuwe geluidsinstellingen-tool maakt het onder andere mogelijk om te kiezen uit geluidskaarten en volumes per applicatie in te stellen. Voor mensen die liever niet willen werken met PulseAudio als geluidsserver blijft de oude GStreamer-mixer beschikbaar.

Meerdere displays

In GNOME 2.26 is de tool voor display-instellingen handig verbeterd met uitgebreidere ondersteuning voor meerdere displays. De tool maakt het nu beter mogelijk om meerdere displays te beheren en toont in een grafisch overzicht welke displays zijn aangesloten.

GNOME 2.26 Display Settings

De tool gebruikt de X Resize and Rotate-extensie (RandR) om te functioneren. De tool heeft nu ook een bevestigings-dialoog na het veranderen van de instellingen waardoor je systeem zelfs na een crash vanwege een bug in de grafische drivers terug zal keren naar een bekende werkende configuratie.

Overige verbeteringen

In de nieuwe versie van GNOME zijn er natuurlijk nog veel meer kleinere veranderingen gekomen. Zo is er nu een handige plugin voor het delen van bestanden te vinden voor de bestandsbeheerder van GNOME en heeft de mediaspeler nu de mogelijkheid om ondertitels te downloaden. Een andere opvallende functie is dat GNOME’s browser, Epiphany, nu een locatiebalk heeft die een gelijke functionaliteit heeft als de Awesomebar van Firefox 3.0.