2min

Tags in dit artikel

, , ,

Mac OS X 10.6 Snow Leopard, de aankomende nieuwe versie van Mac OS X, krijgt ondersteuning ingebouwd voor zogenaamde Wireless Wide Area Network (WWAN)-hardware. Mensen die bekend zijn met de plannen van Apple meldden dat donderdag aan AppleInsider.

Volgens deze mensen bevat de System Profiler-applicatie, waarmee gegevens over het Mac OS X-besturingssysteem en de hardware opgevraagd kunnen worden, een kopje ‘WWAN’ in de netwerk-categorie. Opvallend is dat het hier gaat om WWAN-ondersteuning voor ingebouwde hardware zoals bij Bluetooth en AirPort het geval is en niet slechts voor USB 3G WWAN-hardware.

WWAN verschilt met het bekende WLAN (Wireless LAN) vanwege het feit dat het gebruik maakt van een mobiel telefoonnetwerk zoals WiMAX, UMTS, GPRS, GSM of in dit geval 3G. In Nederland zijn er verschillende telecomproviders die diensten via WWAN aanbieden. In de meeste gevallen is daarvoor extra hardware benodigd die bijvoorbeeld via USB aangesloten kan worden.

[b]Native WWAN-ondersteuning in Snow Leopard’s System Profiler.[/b]

Interessant is ook dat Apple sinds kort een vacature open had staan voor ingenieurs die nieuwe Macs met onder meer 3G WWAN-hardware kunnen testen. Toen het nieuws bekend werd deed dit menigeen al vermoeden dat Apple in de toekomst wel eens laptops met 3G-ondersteuning zou kunnen gaan introduceren. Het nieuws dat Snow Leopard ondersteuning krijgt voor ‘native’ WWAN bevestigt deze vermoedens.

Om een nog onbekende reden verwijderde Apple de vacature echter ook meteen weer, nadat het nieuws door verschillende media was opgepikt. Dit duidt er mogelijk op dat Apple inderdaad plannen heeft om een dergelijke techniek in toekomstige Macs in te gaan bouwen, maar nog niet wilde dat deze plannen bekend zouden worden.

Afgelopen jaar vertelde Apple-topman Steve Jobs tegenover USA Today dat Apple inderdaad ingebouwde 3G-ondersteuning voor de MacBook Air heeft overwogen. Hij gaf aan echter tegen de beslissing te zijn omdat hij niet wilde dat MacBooks gekoppeld zouden worden aan een specifieke telecomprovider om van uitgebreide internetdiensten gebruik te kunnen maken.