2min

Google zegt geen monopolie te hebben op het gebied van online zoekmachines. Dit stelde de techgigant onlangs in een grote antitrust-rechtszaak die in de VS wordt gevoerd.

Volgens het pleidooi van Google is het onschuldig als het gaat om de dominantie die het heeft binnen de online zoekmarkt. De zoekmachine van de techgigant is zo populair omdat de kwaliteit ervan zo goed zou zijn. Bovendien, zo geeft Google aan zouden gebruikers die niet blij zijn met Google Search in enkele kliks kunnen overstappen naar een alternatief. Dat blijkt uit het eerste pleidooi dat gisteren werd gehouden in in de VS.

Betalingen om marktaandeel te behouden

De Amerikaanse autoriteiten, in casu het Amerikaanse ministerie van Justitie en enkele Amerikaanse staten, beschuldigen de techgigant ervan vanaf 2010 deals te hebben gemaakt met device-fabrikanten. De zoekgigant zou jaarlijkse bedragen van 10 miljard dollar hebben betaald, in ruil waarvoor deze fabrikanten Google search de default zoekmachine maken. Denk daarbij onder meer aan Apple, maar ook telecomoperator AT&T en browserontwikkelaar Mozilla. Dat zou maken dat concurrenten geen kans krijgen op de online zoekmarkt.

De techgigant verklaart de overschrijvingen op een andere manier. Het zouden vergoedingen zijn voor het werk dat deze bedrijven steken in het constant updaten van de zoekmachine.

Meerdere antitrust-zaken

Google ligt al langer onder vuur vanwege verschillende monopolieposities. Naast de dominantie op de online zoekmarkt, wordt het ook beschuldigd dat het een te dominante positie inneemt op de online advertentiemarkt, vaak ten kosten van de privacy van gebruikers.

Lees ook: Amerikaanse rechtszaak tegen Google deels beperkt door onvoldoende bewijs