3min

De directeur van Vodafone Nederland heeft een zeer opmerkelijke uitspraak gedaan in het Financieel Dagblad. Hij dreigt nu dat Vodafone niet langer gaat investeren in zijn mobiele netwerk als ‘meeliftende’ bedrijven zoals Google en Apple niet gaan meebetalen hieraan. Hij stelt: "De lasten moeten eerlijk worden gedragen."

Jens Schulte-Bockum, directeur van Vodafone Nederland geeft aan dat bedrijven als Google en Apple maar niet te vergeten ook Skype en WhatsApp steeds maar gratis meeliften op de infrastructuur van een mobiele operator als Vodafone. Dat model is volgens de directeur onhoudbaar en moet veranderen, deze bedrijven moeten gaan meebetalen.

“Om bot te zijn: we kunnen niet eindigen in een situatie waarin wij mensen moeten uitleggen hoe een smartphone werkt, terwijl de winsten daarop worden geoogst door Apple, Samsung of Google,” zegt Schulte-Bockum.

Volgens hem gaat meer mobiele operators straks weigeren nog in hun netwerk te investeren als de situatie niet verandert. Dit gaat uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van de dienstverlening alsdus de Vodafone directeur.

Hij stelt dan ook dat het meeste eerlijke model is dat de bedrijven zoals Google en Apple gaan meebetalen aan de uitrol van de 4G-netwerken, want dat kost uiteindelijk honderden miljoenen. "Op die manier kunnen de lasten eerlijk en transparant worden gedragen."

De directeur doet deze uitspraken nadat duidelijk is geworden dat het mobiele dataverkeer momenteel een explosieve groei doormaakt. Gisteren werd duidelijk dat bij Vodafone het mobiele dataverkeer is verdrievoudigt. Hierdoor worden de kosten op de back-end infrastructuur steeds hoger en zwaarder zonder dat de consument daarvoor extra gaat betalen.

Het is niet de eerste keer dat mobiele operators klagen over de hoeveelheid content die over hun netwerken wordt verspreidt. Wel blijft het opmerkelijk gezien de mobiele operators hun abonnees gewoon laten betalen voor mobiel internet. De meeste mensen betalen een bedrag van rond de 10 euro om onbeperkt of met een fair use policy gebruik te maken van het mobiele internet.

Deze mobiele operators moeten op hun beurt weer bandbreedte inkopen bij de grote telco’s en carriers voor de transit van het internetverkeer. Maar de telecom operators hoeven lang niet al het verkeer te betalen want op dit niveau maken de netwerkpartijen gebruik van de internetexchanges waar het verkeer kan worden geruild met gesloten beurzen. Zoals bijvoorbeeld op de AMS-IX gebeurt waar alle grote internetpartijen bij zijn aangesloten. Zowel alle mobiele operators maar ook Google. Op deze manier zit het internet simpelweg in elkaar.

War de directeur van Vodafone nu eigenlijk wil is dat er twee keer wordt betaald voor het internetverkeer. Een keer door de klant die elke maand ongeveer 10 euro kwijt is aan zijn internetbundel, en een keer door de partij die content aanbiedt, zoals bijvoorbeeld Google.

Deze discussie is inmiddels al vaker geweest en wordt meestal niet echt positief ontvangen. KPN ziet in elk geval niets in het idee van Vodafone. De inmiddels vertrokken KPN-topman Scheepbouwer zei vorige maand: "Er is open internet, beschikbaar voor iedereen en de oplossing is niet dat we Google daarvoor geld moeten vragen. Dan hadden we Google maar zelf moeten uitvinden.". Het ligt voor de hand dat zijn opvolger Eelco Blok er hetzelfde over denkt, al zou dit natuurlijk kunnen afwijken.

De directeur voorspelt in elk geval grote tariefveranderingen ten opzichte van de huidige modellen. "Nu betaalt de klant nog euro 20 voor spraak en sms en euro 10 voor mobiel internet. Wij moeten dat omdraaien."

Ondanks alle kritiek die de directeur van Vodafone heeft, gaat het lang niet slecht met het bedrijf. Gisteren werd behalve de verdriedubbeling van het mobiele internetverkeer ook bekend dat Vodafone in het zojuist afgesloten boekjaar wereldwijd een operationele winst heeft behaald van bijna 7,96 miljard pond.