Frequenties die iPhone 5 ondersteunt meer waard

Abonneer je gratis op Techzine!

De woensdag aangekondigde iPhone 5 kan de prijs voor frequentieblokken die het apparaat gebruikt voor 4G-netwerken flink laten oplopen. Apple heeft namelijk gekozen voor een chip die LTE ondersteunt op de 850, 1800 en 2100 MHz band. De Nederlandse overheid organiseert dit najaar een veiling waarin veel frequentieblokken worden geveild waaronder degene die door de iPhone 5 worden ondersteunt. De kans is dan ook groot dat de Nederlandse operators meer geld bieden op die specifieke frequenties.

LTE komt in Nederland maar langzaam op gang. Op dit moment zijn er slechts enkele gebieden waar 4G is uitgerold en dat is alleen op de 2600 MHz band. Aangezien Apple andere frequenties gebruikt zal de prijs van die specifieke frequenties flink oplopen tijdens de aankomende veiling en zal de iPhone niet te gebruiken zijn op de al bestaande LTE-netwerken.

Hendrik Rood, telecom-analist vertelt:”Het is een kip-ei-situatie. De operator moet weten op welke frequenties apparaten gaan werken, maar fabrikanten moeten juist weten op welke frequenties 4G wordt uitgerold”.

Providers zijn in Nederland vrij om LTE uit te rollen waar ze willen. Voor een efficiënte uitrol is een aaneengesloten blok van 20 MHz nodig. De aankomende veiling in oktober gaat blokken van 5 MHz uitrollen.

De vraag is welke provider wat gaat doen. Blokken waar geen apparaten beschikbaar voor zijn zullen voor bijna niks verkocht worden, op deze manier loopt de Nederlandse Staat geld mis. Vooralsnog is er bekend dat er 6 blokken beschikbaar komen op 800 MHz, 7 blokken op 900 MHz, 14 blokken op 1800 MHz en 2 blokken op 2100 MHz. Daarnaast worden er nog een aantal ongepaarde frequentiebanden verkocht.

We kunnen op basis van deze informatie dus stellen dat vier partijen straks in staat zullen zijn om een efficiënt 4G-netwerk uit te rollen en één partij minimaal 5 MHz te kort zal komen.