2min

Afgelopen vrijdag hoopte de Europese lidstaten een akkoord te bereiken over roaming en netneutraliteit maar dat is er niet gekomen. Het Europees Parlement weigert mee te werken aan het compromisvoorstel waarbij de consument eigenlijk niets wijzer wordt, het Parlement blijft vechten voor het afschaffen van roaming en het invoeren van netneutraliteit.

Waar de Nederlandse overheid al is omgerold en met zijn pootjes omhoog ligt, blijft het Europees Parlement vechten voor het afschaffen van de roamingkosten. Het parlement wil dat de roamingkosten dit jaar nog worden afgeschaft zoals Neelie Kroes origineel heeft voorgesteld, verder wil het parlement een strenge vorm van netneutraliteit invoeren, zoals nu in Nederland geldt.

De Europese lidstaten voelen echter niets voor dat plan, zij hebben te maken met lobby’s van de telecomproviders in hun land en die proberen hun melkkoe (roaming) zolang mogelijk in leven te houden. De lidstaten hebben dan ook een alternatief voorstel gedaan waarbij de Europese burger 100MB per jaar zonder extra kosten mag roamen. Dat voorstel heeft het Parlement nu verworpen, de lidstaten zullen met wat beters moeten komen, de kans lijkt erg klein dat dat voorstel heel veel beter zal zijn. De lidstaten hadden eerst het plan opgepakt om 5MB roaming per dag mogelijk te maken zonder extra kosten.

Ook over netneutraliteit heerst verdeeldheid, het Europees Parlement wil graag volledig netneutraliteit net zoals in Nederland. Daarbij mogen internet providers geen onderscheidt maken in internetverkeer, ze mogen dus geen extra geld vragen voor de doorgifte van bijvoorbeeld Netflix of YouTube. De Europese lidstaten zien dat anders en willen wel uitzonderingen mogelijk maken.

Op 25 juni staat de volgende vergadering gepland waarin deze twee onderwerpen opnieuw op de agenda staan.