De Chinese smartphonegigant Huawei heeft zijn omzet in de eerste helft van 2016 flink zien groeien. Het bedrijf meldt een omzetstijging van een indrukwekkende 40 procent over de eerste zes maanden van het jaar. Het bedrijf boekte een omzet van 33,4 miljard euro, flink meer dan vorig jaar, toen het nog 24 miljard euro omzette.

Daarmee ligt het groeipercentage van Huawei op 40 procent, veel meer dan vorig jaar. Toen zag het zijn omzet met 30 procent groeien. Tegenover die groei staat dan weer wel dat de winstmarge gedaald is. Vorig jaar was die nog 18 procent, in de eerste helft van 2016 bedroeg de winstmarge nog maar 12 procent.

Huawei, dat lange tijd alleen budgettelefoons maakte en nu langzaam de overstap richting de premium-markt maakt, meldt dat het in al zijn bedrijfssectoren groei ziet. In totaal verwacht het 140 miljoen smartphones te gaan verkopen dit jaar, 30 procent meer dan vorig jaar.

Het bedrijf is al lange tijd in een dispuut verwikkeld met Samsung. Afgelopen vrijdag meldden we nog dat Samsung Huawei in China voor de rechter gedaagd heeft. Volgens Samsung maakt Huawei inbreuk op diverse patenten, maar het lijkt op een tegenreactie voor een eerdere zaak van Huawei tegen Samsung.

De bedrijven klagen elkaar over en weer aan in verschillende landen, met – voor dit soort gigantische ondernemingen – vaak pietluttige schadevergoedingen als eis. Zo eist Samsung op dit moment een schadevergoeding van 22 miljoen euro van Huawei, wat natuurlijk niets is op een omzet van 33,4 miljard euro.