3min

Intel heeft tijdens CES een aantal nieuwe processoren gepresenteerd. Terwijl het eind vorig jaar het debuut van de AI-pc aankondigde met de 1e generatie Core Ultra-chips, breidt het nu het aanbod van 14e generatie Core uit. De naamgeving is bij Intel daarmee verwarrender dan ooit.

Vorig jaar lanceerde Intel de eerste Core Ultra-chips gericht op laptops. Daarbij lag de nadruk sterk op de AI-mogelijkheden ervan, ondersteund door de revolutionaire Meteor Lake-architectuur. Volgens CEO Pat Gelsinger was het de grootste vernieuwing van het bedrijf sinds de introductie van Wi-Fi-functionaliteit. Een ‘gepersonaliseerde AI-pc’ stond ons te wachten, met meer dan 100 vendoren die aan de slag waren gegaan met applicaties die onder meer de fonkelnieuwe NPU in de Core Ultra-chip benutten.

Tip: Intel Core Ultra: de belofte van de gepersonaliseerde AI-pc

14e generatie en… 1e generatie

Nu is de aandacht tijdelijk geheel ergens anders. Nadat Intel de Raptor Lake-architectuur vorig jaar vernieuwde met de 14e generatie desktopprocessoren, volgen daar nu de laptopvarianten van. Het zijn expliciet niet bedoeld om AI-pc’s mogelijk te maken: de nieuwe NPU ontbreekt en klanten met interesse in AI worden naar Core Ultra verwezen. Wie dus niets van AI moet hebben, moet bij generatie 14 zijn; wie wel overtuigd is van de AI-revolutie, kiest voor generatie 1.

Opvallend is dat de 14e generatie gericht is op “zowel enthousiastelingen als mainstream pc-gebruikers,” aldus Roger Chandler, Intel VP & GM, Enthusiast PC & Workstations, Client Computing Group. Met de Core i9 14900HX is er een nieuwe high-end chip voor laptopgebruikers. Daarin zitten 8 p-cores en 16 e-cores, waarbij eerstgenoemde een maximale boostfrequentie van 5,8 GHz behalen. De multitasking-prestaties zouden tot wel 51 procent hoger liggen dan bij concurrent AMD, te weten de AMD Ryzen 9 7945X.

Qua use-cases wordt het Intel-verhaal op laptops dus een stuk complexer dan voorheen. Elke gebruiker en organisatie dient zich af te vragen of men al in de AI-pc gelooft in dit vroege stadium, zonder dat er veel applicaties al mee werken. Het lijkt erop dat Intel toch niet volledig afhankelijk wil zijn van deze AI-adoptie, zeker als het gaat om prestatiegerichte situaties. Aangezien de single-core prestaties van de “1e generatie” Core Ultra-chips onderdoet voor die van de inmiddels achterhaalde 13e generatie-processoren, is dit nieuwe aanbod nodig om wel degelijk op dat front verbetering te bieden.

18 nieuwe processoren op desktop

Naast het nieuwe laptop-aanbod heeft Intel ook op desktop-gebied veel nieuwe chips. Het gaat hierbij om chips zonder het bekende K-achtervoegsel. Waar deze “K” eerder de mogelijkheid tot overclocking betekende, is het nu simpelweg een indicatie dat een chip hoger geclockt is dan de niet-K-variant. Zo was er al de i9 14900K (589 dollar), dat nu door een lager geclockte 14900 (549 dollar) vergezeld wordt. Europese prijsgeving laat nog op zich wachten, dat in euro’s veelal hoger uitvalt. Zo kost de 14900K momenteel overal meer dan 600 euro.

Verder zijn er nu ook 14e generatie T-processoren beschikbaar, bedoeld voor systemen die weinig koelmogelijkheden hebben. Denk aan NUC’s en mini-PC’s, waarbij het stroomverbruik zo klein mogelijk dient te zijn. De nieuwe chips zijn bij AnandTech in een overzicht geplaatst. De T-chips hebben een stroombudget van maximaal 65 Watt of 35 Watt.

Lees ook: De AI-pc volgens Dell: nuttig, proactief en ondoorgrondelijk