2min

De low-code-oplossing van Appsmith wordt maandelijks vernieuwd met vijf tot tien kant-en-klare applicaties.

Appsmith levert een low-code-oplossing voor de ontwikkeling van frontendapps. De oplossing werkt op basis van klaargemaakte bouwblokken voor veelvoorkomende functies, waaronder dropdown-menu’s, tabellen en inputvelden.

Gebruikers hoeven in principe niet te programmeren. Het mag wel: de Appsmith API luistert naar JavaScript en maakt het mogelijk om bouwblokken op detailniveau te bewerken. De meeste databases en Rest API’s worden met kant-en-klare connectors ondersteund.

Vandaag maakt Appsmith de introductie van templates bekend. Templates zijn volwaardige applicaties. Denk aan een volledig dashboard voor klantenservicemedewerkers. Een organisatie hoeft alleen maar databronnen te koppelen. Zoals eerdergenoemd worden de meeste databases ondersteund.

Appsmith wil maandelijks 5 tot 10 templates toevoegen. Voor het einde van 2022 moeten er 100 templates beschikbaar zijn. Appsmith maakt de onderdelen van een template als bouwblokken beschikbaar. Ook kan een template naar keuze worden bewerkt.

Appsmith nodigt gebruikers uit om ideeën voor templates in te dienen via GitHub. Nieuwe templates worden op basis van de feedback ontwikkeld.

“Elke onderneming moet aangepaste applicaties bouwen — een langzaam, repetitief en duur proces”, zegt Abhishek Nayak, medeoprichter en CEO van Appsmith. “Het werk vereist gebruikersinterfaces, integraties, logica, access management en implementaties. Vandaar introduceren we een gratis library met volledig aanpasbare templates.”

Appsmith en low-code

Oplossingen als Appsmith bereiken een belangrijk doel: minder werklast voor developers. Algemene medewerkers nemen simpelere taken voor rekening, terwijl developers zich bezighouden met het bouwen van complete applicaties.

Ook OutSystems, Mendix, Salesforce en ServiceNow leveren low-code-platformen. Elke oplossing heeft voor- en nadelen.

Tip: Ontwikkelaars trekken met low-code de kar in de strijd tegen legacy