2min

Apple en Qualcomm zijn al lange tijd in een juridische strijd verwikkeld. Die strijd zorgde er onder meer al voor dat Qualcomm zijn winstverwachtingen naar beneden bijstelde en nu escaleert de strijd mogelijk verder. Apple schijnt besloten te hebben om modems van de chipmaker niet meer te gebruiken in de iPhones en iPads.

De beslissing wordt onder meer gemeld door persbureau Reuters, waarvan de anonieme bronnen benadrukken dat het niet om definitieve plannen gaat. Apple zou overwegen om de modems van Qualcomm, die draadloze verbindingen mogelijk maken, te vervangen door exemplaren van Intel en MediaTek.

Concurrerende chips

De beslissing van Apple zou eruit voortkomen dat Qualcomm ermee opgehouden is om Apple van bepaalde software te voorzien, waarmee de chips in de nieuwe iPhones getest kunnen worden. Qualcomm ontkent dat stellig: “We zijn eraan toegewijd de nieuwe apparaten van Apple net zo te steunen als alle anderen in de industrie.”

Of dat nou klopt of niet: Apple werkt al enige jaren samen met andere producenten van modems. Zo leverde Intel de afgelopen jaren ruwweg de helft van de modems voor iPhones. Daarnaast nam Intel in 2015 een bedrijf over dat het helpt om nog veel meer modems te produceren, indien Apple daartoe zou beslissen.

“Apple is groot genoeg om verschillende paden te volgen, dat kunnen ze dus doen,” aldus analist Stacy Rasgon van Bernstein. Zij acht de beweging niet heel verrassend. “Samsung deed het ook. Een paar jaar geleden ontwierp Samsung zijn apparaten zo dat de Qualcomm-chips niet meer nodig waren. Maar Qualcomm kreeg dat pas te horen toen het bijna tijd was om te leveren.”

Hoogoplopende rechtszaken

De Amerikaanse Wall Street Journal stelt dat de problemen uit januari stammen. Toen lanceerde Apple een rechtszaak tegen Qualcomm, omdat het vond dat de chipmaker zijn monopoliepositie misbruikte en te hoge kosten rekende. Apple eiste dat Qualcomm 1 miljard dollar terug zou betalen en zijn chips goedkoper zou maken. Daarop stopte Qualcomm met het leveren van de software, stellen de bronnen van de krant.

Uiteraard was Qualcomm het daar niet mee eens en klaagde het bedrijf Apple in april aan, omdat bepaalde overeengekomen bedragen niet uitbetaald waren. Ook zou Apple zijn fabrikanten gedwongen hebben te stoppen met betalingen aan Qualcomm, waardoor dat bedrijf weer een winstwaarschuwing moest afgeven.