2min

Tags in dit artikel

, ,

Intel heeft besloten per januari 2024 zijn Programmable Solutions Group (PSG) business unit voor programmeerbare chips te verzelfstandigen. De spin-off moet uiteindelijk een beursgang maken.

Intel maakte onlangs bekend zijn PSG business unit per 1 januari 2024 te verzelfstandigen. De business unit valt vanaf dat moment nog steeds onder de vlag van de chipgigant, maar voert een eigen boekhouding en marktstrategie. Het nieuwe bedrijf komt onder leiding te staan van de executive vice president Sandra Rivera van Intel.

Volgens Intel is het de bedoeling de verzelfstandigde business unit twee of drie jaar later naar de beurs te brengen voor een verdere spin-off van het Intel-concern. De chipgigant wil bij een beursgang wel een meerderheid in het nieuwe bedrijf houden. Daarnaast zal de intensieve samenwerking van de PSG business unit met Intel Foundry Services (IFS) gewoon doorgaan.

Meer autonomie en flexibiliteit

Als reden voor de spin-off geeft Intel aan dat de wereldwijde vraag naar programmeerbare chips of FGPA’s de komende tijd flink toeneemt. De verzelfstandiging van de PSG business unit moet ervoor zorgen dat deze autonoom kan optreden binnen dit marktsegment en meer flexibiliteit heeft om te groeien en te concurreren.

In commentaren zeggen experts dat de verzelfstandiging mogelijk deels het resultaat is van de wens van CEO Pat Gelsinger die Intel vooral meer wil laten richten op het uitbreiden van (foundry) productiecapaciteit. Dit om beter de concurrentie aan te gaan met bijvoorbeeld TSMC.

Het afstoten van verschillende onderdelen is hiervoor voor Intel een optie. Vorig jaar bracht Intel al zijn onderdeel Mobileye Global naar de beurs en besloot de chipgigant de automotive-sector te verlaten.

FGPA’s van Intel

De bewuste business unit binnen Intel is onder andere verantwoordelijk voor de productie van FGPA’s. Dit zijn programmeerbare processors die na levering door klanten zelf kunnen worden geprogrammeerd voor diverse functies voor toepassingen of devices. FGPA’s worden onder meer ingezet binnen datacenters, maar ook in communicatietoepassingen, industriële omgevingen, de automotive-sector, de luchtvaart- en defensiesector.

Intel maakt FGPA’s sinds de overname van Altera in 2015. De chipgigant deed deze overname toentertijd om zijn afzetmarkt voor specifieke processors voor digitaal verbonden devices een boost te geven.

Lees ook: Intel lanceert Agilex 7 with R-tile, de eerste FPGA met PCIe 5.0