1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Als het aan de Europese Commissie ligt gaat ons ‘collectieve geheugen’ digitaal worden. Dit wil men bereiken door het digitaliseren van tekstuele en audiovisuele documenten.

De EC wil hiermee voorkomen dat Google, met haar Google Print dienst, een monopolie verwerft op dergelijke wereldwijde informatie. Ook hoopt men Europa’s "historische en culturele erfgoed om te zetten naar digitale content". Hiermee is deze waardevolle informatie ook meteen veilig gesteld voor het nageslacht.

Hoeveel en wat er precies gedigitaliseerd gaat worden is nog niet bekend, wel is aangekondigd dat het vooral zou gaan om boeken, filmfragmenten, foto’s, manuscripten, speeches en muziek. Dit in tegenstelling tot Google Print, dat zich beperkt tot het indexeren van boeken.

Ook streeft de EC ernaar om deze informatie via Internet beschikbaar te stellen aan alle Europese burgers. Of dit gratis of tegen vergoeding zal plaatsvinden is nog niet bekend. Voorlopig moet het plan eerst nog goedgekeurd worden, op 20 januari 2006 moeten de eerste reacties binnen zijn en zal er vergaderd worden over dit plan.