Gadgetblog Gizmodo heeft de hand weten te leggen op uitgelekte documenten waaruit blijkt wat de Nexus One, Googles eerste eigen telefoon, moet gaan kosten. Eerder ontvingen diverse journalisten al een uitnodiging van Google voor een gesloten persconferentie die op 5 januari gehouden wordt. Alle tekenen wijzen er op dat Google op die persconferentie de Nexus One zal aankondigen. Ook is duidelijk dat T-Mobile in ieder geval in de Verenigde Staten de exclusieve provider voor de Nexus One wordt.

Het was al enige tijd bekend dat Google aan een eigen telefoon werkte en dat de telefoon geproduceerd wordt door HTC. Recentelijk werden de telefoons door Google uitgedeeld aan een aantal werknemers en hoewel die meteen foto’s op het internet plaatsten, wilde Google niet officieel bevestigen dat het met een eigen telefoon op de markt gaat komen. Hoewel er nog steeds geen officiële aankondiging van Google is, bestaat er vrijwel geen twijfel meer over de vraag of de Nexus One door Google op de markt gebracht gaat worden.


Sterker nog, de website Gizmodo heeft de hand weten te leggen op screenshots die diverse details over de telefoon en het bijbehorende abonnement onthullen. Allereerst is het duidelijk dat Google de telefoon alleen via het internet zal gaan verkopen. Amerikanen moeten 530 dollar neertellen als ze de telefoon unlocked willen aanschaffen. Als ze er een abonnement bij willen hebben, dan zijn ze verplicht om dat bij T-Mobile te doen. In dat geval zit je vast aan een abonnement van twee jaar met maandelijkse kosten van 79,99 dollar. In dat geval kost de telefoon nog 179,99 dollar.


T-Mobile heeft de komst van de Nexus One inmiddels min of meer bevestigd via een een intern systeem voor medewerkers. De website TmoNews heeft de hand weten te leggen op die melding. Daaruit blijkt ondermeer dat T-Mobile alleen de rekeningen, het netwerk en de abonnementen verzorgt. Google en HTC nemen alle technische ondersteuning voor hun rekening. De telecomprovider verwacht de telefoon begin januari en dat lijkt bevestigd te worden door een uitnodiging die Google heeft verstuurd aan een aantal journalisten.

In deze uitnodiging voor een gesloten persconferentie op 5 januari 2010, meldt Google het volgende: "Sinds de lancering van de eerste Android-telefoon een jaar geleden hebben we gezien hoe een krachtig en open platform de innovatie van mobiele producten in een stroomversnelling kan doen raken. En dit is nog maar het begin van wat mogelijk is", aldus de uitnodiging.

Mocht je in januari een Nexus One op de kop willen tikken, het is nog niet bekend of Google de telefoon ook met een abonnement in Nederland gaat verkopen. Wel is er in de uitgelekte gebruiksovereenkomst iets opgenomen over verkoop van de telefoon in het buitenland en een geünlockte telefoon kan waarschijnlijk sowieso door iedereen besteld worden. In ieder geval is een Google-account vereist en kunnen er maar vijf telefoons per account besteld worden.

Engadget heeft overigens vorige week de verwachte specificaties van de Nexus One bekendgemaakt, hieronder een korte opsomming:

  • Android 2.1;
  • 11,5 mm dik;
  • 512 MB RAM, 512 MB ROM, 4 GB microSD meegeleverd, uitbreidbaar tot 32 GB;
  • 5 megapixel camera met mechanische auto-focus en LED-flitser;
  • HSPA 900 / 1700 / 2100, 7.2 Mbps down en 2M bps up;
  • 3.7-inch WVGA AMOLED-scherm.

De volledige specificaties zijn te vinden in de galerij hieronder. Inmiddels druppelen ook de eerste videoreviews binnen, waarschijnlijk gemaakt door Google-medewerkers, hieronder is een van de reviews te zien.