Abonneer je gratis op Techzine!

In samenwerking met verschillende Duitse universiteiten start Google een onderzoeksinstituut. Het instituut zal zich bezig houden met gevolgen van internetinnovatie op sociaal, economisch, politiek en juridisch vlak.

Dat de introductie van internet grote gevolgen heeft gehad voor ons dagelijks leven mag duidelijk zijn. Zo is het vaak alleen nog maar mogelijk om via de e-mail te solliciteren en is het hebben van een of meer profielen op socialenetwerksites eerder regel dan uitzondering.

Ook op macroniveau heeft de introductie van internet grote gevolgen gehad. Denk bijvoorbeeld aan de wijze waarop politieke campagnes worden gevoerd of hoe handel wordt gedreven. Internetinnovatie heeft sociale, economische, politieke en juridische veranderingen teweeg gebracht. Dat zijn de terreinen waar het op te zetten onderzoeksinstituut zich mee zal gaan bezighouden.

Google heeft Duitsland gekozen als vestigingsland voor het nieuwe onderzoeksinstituut, omdat er volgens de zoekmachinegigant al veel gerenommeerde onderzoekers zijn. "Daarnaast willen we onze investeringen in Duitsland uitbreiden en we denken dat een dergelijk onafhankelijk onderzoeksinstituut het begrip van en de discussie over regels en gedragingen op internet en internetgebaseerde innovatie te verbeteren", aldus Google. Het opdoen van kennis en ervaring en het uitwisselen daarvan zijn de belangrijkste pijlers van het instituut.

Volgens de planning zal het instituut in oktober dit jaar zijn deuren openen. Wat de naam van het onderzoeksinstituut wordt en hoeveel mensen er zullen gaan werken, is nog niet bekend.

Dit is de eerste keer dat Google een onderzoeksinstituut lanceert. Elektronicafabrikant Apple ging Google al voor. Op de Worldwide Developers Conference begin juni kondigde Steve Jobs zijn plannen voor de bouw van een Apple-campus aan. De campus moet aan 13.000 werknemers onderdak bieden en zal zich voornamelijk bezighouden met onderzoek en innovatie.