2min

Europa en Japan investeren 18 miljoen euro in zes onderzoeksprojecten die het internet moeten verbeteren qua snelheid en efficiëntie. Zo heeft één project als doel om een snelheid van meer dan 100Gbps te behalen via een glasvezelkabel, een ander project hoopt de mobiele internetsnelheid in 10 jaar tijd 1000 maal te versnellen.

In totaal investeren Europa en Japan slechts 18 miljoen in deze projecten, maar de doelen zijn in elk geval duidelijk: een beter, sneller, efficiënter en veiliger internet. Vooral het feit dat het verwachte dataverbruik de komende 10 jaar zo’n 1000 maal groter zal worden, vraagt om meer capaciteit en een efficiënter internet.

Of een van deze projecten daar op de lange termijn een oplossing voor gaat bieden is natuurlijk nog afwachten. In elk geval hebben alle zes projecten hun eigen doel. Op dit moment liggen er verbindingen tussen continenten met een snelheid van 100 Gbps, maar dat zal op de lange termijn niet genoeg zijn, waardoor de snelheid moet worden verhoogd of er meer verbindingen moeten worden aangelegd. Het goedkoopste is als de technieken kunnen worden verbeterd, zodat er meer snelheid over eenzelfde kabel kan. Daar mikt project Strauss zich op, zij willen de snelheid verhogen.

Project MiWEBA houdt zich bezig met de capaciteit van radiofrequenties en hoopt door deze efficiënter te maken de snelheid 5.000 maal te kunnen verhogen, een zeer ambitieus plan maar op de lange termijn zal de snelheid omhoog moeten om aan de vraag te voldoen.

Project Necoma richt zich op het verbeteren van internetbeveiliging, zodat cyberaanvallen beter kunnen worden gedetecteerd maar ook afgeweerd.

GreenICN is een project dat zich bezighoudt met het efficiënter maken van het energieverbruik van informatienetwerken. Daarnaast gaat men netwerkstabiliteit testen met weinig stroom, om te kijken hoe netwerken hiermee omgaan. Hierbij worden situaties die ontstaat bij natuurrampen zoals aardbevingen en orkanen nagebootst.

Clout is een project dat gaat onderzoeken hoe het mogelijk is met sensoren realtime een stad te beheren. Hierbij moet worden gedacht aan energievoorziening, verkeer en noodgevallen. Hiervoor wordt veel gebruik gemaakt van de cloud.

Tot slot is er project Felix, dit project gaat experimentele platformen opzetten voor onderzoekscentra en Europese en Japanse universiteiten om nieuwe netwerktechnologieën te testen.