Google presenteert Android 4.4 KitKat

Abonneer je gratis op Techzine!

Google heeft de nieuwste versie van Android gepresenteerd; Android 4.4 KitKat. Het besturingssysteem is speciaal gemaakt om de fragmentatie van Android aan te pakken.

Met Android 4.4 KitKat brengt Google een besturingssysteem uit dat ervoor moet zorgen dat er minder fragmentatie is in de software die op verschillende Android-toestellen wordt gebruikt. Gebruikers moeten vaak lange tijd wachten op een update naar een nieuwe versie van Android.

Betere ondersteuning voor goedkopere toestellen
Voorheen was het vaak niet mogelijk voor goedkopere toestellen om de nieuwste versie van Android te draaien, omdat hiervoor teveel werkgeheugen nodig was. Dat is met de nieuwste software opgelost. Het besturingssysteem heeft minder werkgeheugen nodig dan voorheen. De minimumeis is nu 512MB RAM.

Doordat de software 16 procent minder werkgeheugen gebruikt dan Android 4.3 Jelly Bean krijgen fabrikanten in de toekomst de mogelijkheid om alle uitgebrachte toestellen uit te brengen met Android 4.4 KitKat. Sundar Pichai van Google geeft aan: "Het gaat om het verkopen van toestellen met de laatste versie van Android en ervoor zorgen dat ze altijd de laatste versie van Android zullen kunnen draaien."

Het is op dit moment niet duidelijk of Google daadwerkelijk ervoor zal gaan kiezen om druk te zetten op verschillende fabrikanten om Android 4.4 KitKat op alle toestellen te gebruiken. Zo is het bijvoorbeeld nog maar de vraag of toestellen die inmiddels al uit zijn gebracht een update zullen krijgen naar de nieuwste software. Dit is vaak een lastig verhaal omdat er verschillende skins van verschillende fabrikanten zijn. Deze zullen allemaal aangepast moeten worden aan de nieuwe software. Google’s eigen Galaxy Nexus uit 2011 lijkt bijvoorbeeld wel aan de eisen te voldoen, maar krijgt eveneens geen update.

Nieuwigheden
Behalve het feit dat de software minder werkgeheugen nodig heeft, zijn er ook andere dingen aangepast aan de software. Enkele veranderingen zijn:

  • De nieuwe nummerkiezer zal bijhouden welke nummers het meeste worden gedraaid en deze automatisch prioriteren;
  • Bedrijven die in de buurt van je zitten zullen gezocht kunnen worden vanuit de nummerkiezer. Hierdoor hoef je niet meer apart je browser te openen om nummers van bedrijven op te zoeken;
  • Wanneer je gebeld wordt door een onbekend nummer zal Android automatische op internet zoeken om te kijken of lokale bedrijven bekendstaan om het gebruik van dat nummer;
  • Met de ‘Immersive’-mode zullen allerlei visuele aspecten van het scherm weggehaald worden, waardoor je alleen hetgeen krijgt te zien wat je wilt zien. Wil je de andere elementen weer terughebben dan kun je dat doen door bovenin het scherm een keer te vegen;
  • De nieuwe Hangouts-app voegt al je sms- en video-gesprekken samen op één plek;
  • Het zal mogelijk zijn om direct te printen met je smartphone. Dit kan onder andere gebruikt worden voor foto’s, documenten en webpagina’s.
  • Er is visueel het een en ander veranderd. Zo zullen de statusbalken een uniforme kleur hebben en zal er een nieuw lettertype gebruikt worden.

Google-services zullen dieper in het besturingssysteem geïntegreerd zijn. Google Now kan bereikt worden door één keer over het scherm te vegen. Vervolgens is het mogelijk om door "OK, Google" te zeggen een stem-zoekopdracht te doen, een bericht te versturen, een lied af te spelen of routebeschrijvingen op te vragen.

Updates
Android 4.4 KitKat zal standaard geleverd worden op de nieuwe Google Nexus 5. Google heeft daarnaast bevestigd dat de software ook uitgebracht zal gaan worden voor de Nexus 4, Nexus 7 (review) en 10-tablets. Voor deze toestellen zal de software beschikbaar zijn vanaf volgende week.

HTC heeft aangegeven dat de software binnen 90 dagen ook uit zal komen voor de HTC One. Ook mensen met een Moto X kunnen in de toekomst een update naar Android 4.4 KitKat verwachten.