Microsoft brengt testversie van nieuwe Spartan-browser uit

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft heeft een testversie uitgebracht van zijn nieuwe Spartan-browser. De browser is nu te downloaden voor de mensen die gebruik maken van de laatste Build van Windows 10. De definitieve naam van de nieuwe browser is nog niet bekendgemaakt, de browser gaat vooralsnog door het leven als Project Spartan. Wel staat vast dat deze browser op termijn Internet Explorer gaat vervangen.

De nieuwe browser zal zijn weg niet gaan vinden naar Windows 7 en Windows 8 maar alleen beschikbaar komen voor Windows 10. In Windows 10 blijft Internet Explorer nog wel aanwezig voor ondersteuning voor oude webprojecten, maar op termijn zal deze browser het veld gaan ruimen.

De browser heeft een compleet nieuw ontwerp en enkele unieke features. Zo is onder andere de persoonlijke spraakassistent Cortana geïntegreerd in de browser. Daarnaast is het mogelijk om meer informatie omtrent een onderwerp uit te laten lichten door Cortana aan de zijkant van het scherm. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door een woord te selecteren en vervolgens Cortana aan te roepen.

Andere nieuwe mogelijkheden zijn de optie om eenvoudig screenshots te maken van een webpagina en daar aantekeningen bij te maken. Deze kunnen vervolgens weer eenvoudig worden gedeeld met derden.

De nieuwe browser zal door Microsoft beter worden onderhouden dan het bedrijf deed met Internet Explorer. Zo zullen er vaker updates verschijnen en zal de browser veel sneller nieuwe webtechnieken gaan ondersteunen. De Spartan-browser moet echt een browser voor de toekomst worden.