Google gaat concurrentie met Amazons Echo aan

Abonneer je gratis op Techzine!

Naast twee nieuwe smartphones en een VR-bril, heeft Google gisteren ook nog een speciale WiFi speaker gelanceerd, die de concurrentie aan moet gaan met Amazon Echo. Net als Echo, is Google Home ontwikkeld om met stemopdrachten muziek te streamen en verbonden huishoudelijke apparaten te besturen.

Google Home is verkrijgbaar vanaf begin november en zal 129 dollar  kosten. Het apparaat wordt in eerste instantie enkel in de Verenigde Staten gelanceerd en zal later ook naar de rest van de wereld komen. Wat de tijdlijn is die Google hiervoor in gedachten heeft is niet bekend, er kan dus ook geen inschatting gemaakt worden van wanneer het naar de Benelux komt. Vermoedelijk moet Google eerst onder meer Nederlandse ondersteuning bieden voor zijn stemassistent. Verder zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Muziek: Als je ‘OK Google’ zegt en daarna vertelt welk nummer je wil horen, zoekt Home het voor je op. Je kan met je stem ook het geluidsniveau instellen en van nummer wisselen. Daar komt nog bij dat het ook algemene zoekopdrachten kan uitvoeren. Als je bijvoorbeeld zegt, “wat is dat nummer van Shakira in Zootopia zoekt het dat voor je.
  • Zoekopdrachten: Ook kan Google Home zoekopdrachten voor je uitvoeren. Als je een vraag stelt, zoekt het bijvoorbeeld een antwoord voor je op Wikipedia, en zal het die voorlezen. Ook kan het updates geven over onder meer het verkeer en locaties voor je zoeken op Google Maps.
  • Smart Home: Met je stem kan je bijvoorbeeld je Nest thermostaat inschakelen, Chromecast is geschikt om je tv te besturen en je kan wat andere basisfuncties uitvoeren met behulp van het apparaat. Het is de bedoeling dat ook partners als Netflix de functie ondersteunen.