5min

Software en gebruikservaring

Algemeen


Zoals eerder vermeld is dit toestel voorzien van Windows Phone 8. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft wat inmiddels enkele jaren in ontwikkeling is en wat elk jaar stap voor stap stukken beter wordt. Vanaf Windows Phone 8 lijkt het besturingssysteem iets serieuzer mee te gaan doen op de smartphonemarkt. Het is op dit moment het derde besturingssysteem qua marktaandeel, op grote afstand van marktleiders Android en iOS. Voor een volledig review van Windows Phone 8 verwijs ik graag door naar onze review over Windows Phone 8.


Nokia heeft de Lumia 520 voorzien van een scherm van vier inch en dat werkt voor mij persoonlijk prima. Telefoons hoeven van mij geen grotere schermen te hebben omdat ik ze dan niet meer met slechts één hand kan bedienen. Schermgrootte is natuurlijk een persoonlijke voorkeur en dit is niet meer dan de mijne. Het kan goed zijn dat anderen daar anders over denken.

De Lumia 520 ligt dankzij de afgeronde achterkant prima in de hand, al zijn de hoeken aan de voorkant wel wat scherp, wat wellicht kan gaan irriteren bij lang gebruik. Normaal moet dat echter weinig problemen opleveren. Met een gewicht van 124 gram is de Lumia 520 geen zware telefoon.


Apps


Nokia is in 2011 vrijwel volledig overgestapt op Windows Phone. Onlangs werd pijnlijk duidelijk dat Nokia geen tweede plan heeft en alle hoop op Microsoft’s mobiele besturingssysteem heeft gevestigd. Windows Phone is echter erg gesloten en stelt fabrikanten niet in staat om allerlei exotische hardware in de telefoons te proppen, de ondersteuning ervan moet namelijk door Microsoft verzorgd worden. Fabrikanten kunnen daarom uit een beperkt aantal onderdelen kiezen en daarmee moeten zij het doen. In dit opzicht is het dus nauwelijks mogelijk om je als fabrikant te onderscheiden van de concurrentie.

Dat moet zodoende dus op andere gebieden, Nokia kiest hierbij doorgaans voor de camera, het ontwerp en de extra software. Aangezien Nokia juist op hardware probeert te besparen valt de camera af. Het ontwerp is opnieuw bijzonder, maar waar de Lumia 520 het ten opzichte van de Huawei Ascend W1 en HTC Windows Phone 8S echt zou moeten winnen is het aanbod van exclusieve software.


Zo kon je op pagina 4 (Specificaties) van deze recensie een flinke lijst aan aanvullende applicaties terugvinden als je de tabel hebt bekeken. De HERE-suite, bestaande uit Drive, Maps en Transit, is in Nederland niet meer exclusief voorbehouden aan Nokia-apparaten. Dat is een groot verlies voor de toestellen van de Finse fabrikant. Dat was in mijn ogen immers hetgeen waarmee Nokia’s apparaten een meerwaarde hadden op dit gebied.

Hoe dan ook, deze applicaties zijn door Navteq ontwikkeld, dat is onderdeel van Nokia. Met behulp van de applicaties krijgt de gebruiker gratis navigatie, kaarten en vervoersinformatie tot de beschikking. Dat laatste wordt in België en Nederland helaas niet ondersteund. Met HERE Drive krijgt men een prima navigatiepakket tot de beschikking dat ook offline werkt, HERE Maps is een alternatief voor Bing Maps, dat Nokia toevoegt op de eigen toestellen.

Exclusieve en nuttige applicaties die Nokia aan de Lumia 520 heeft toegevoegd zijn bijvoorbeeld Cinemagraph, Creative Studio, Help+Tips, Nokia Care, Nokia Music, Panorama, Smart Shoot en Transfer My Data. Deze applicaties zijn op het moment van schrijven alleen op Nokia-toestellen beschikbaar en voegen allemaal in hun eigen opzicht wat toe aan het software-aanbod van Nokia. Daarnaast heeft het er alle schijn van dat Nokia ook in de toekomst het software-aanbod zal blijven uitbreiden, ook voor reeds uitgebrachte Lumia’s.

Bellen


Ooit het belangrijkste onderdeel van telefoons, maar door de opkomst van de smartphone vergeet je bijna dat je ook nog kunt bellen met zo’n ding. Nokia staat bekend om de hoge kwaliteit tijdens telefoongesprekken en dat geldt ook in het geval van de Lumia 520.

De ontvangst van telecomnetwerken is prima en dat geldt ook in gebieden waar de dekking wat minder goed is. Wat betreft de geluidskwaliteit moet wel gezegd worden dat de Lumia 520 beschikt over één microfoon, waar veelal gebruikelijk is dat er minimaal nog een microfoon aanwezig is om omgevingsgeluid te filteren. Met de Lumia 520 kan het dus zo zijn dat je wat minder goed te verstaan bent in rumoerige omgevingen.


Geluid


Nokia levert de Lumia 520 met een normaal headsetje met earbuds. Persoonlijk ben ik geen fan van dit type oortjes, maar ik moet zeggen dat de geluidskwaliteit van deze oortjes me niet echt tegenvalt. Het geluid is niet heel helder, maar wel gedetailleerd en er zitten ook wat lage tonen in. Ik zou de headset vanwege de pasvorm alsnog vervangen voor een andere, maar met de geluidskwaliteit zou ik kunnen leven.

Het geluid dat de speaker van deze smartphone produceert is bij een gemiddeld niveau van prima kwaliteit. Geluid van alle toonhoogten is aanwezig, zelfs wat lage tonen. Draai je het volume helemaal open, dan valt op dat de Lumia 520 flink wat in huis heeft, maar dat de hoge tonen wel erg gaan overheersen. Bovendien loopt de kwaliteit van het geluid ook duidelijk terug.


Scherm


Nokia heeft net als Huawei gekozen voor een IPS LCD-scherm met een resolutie van 480 bij 800 pixels. Dat levert een pixeldichtheid van 233 pixels per inch op en dat is voor deze prijs best aardig. Wel is het zo dat de beschermende laag erg gevoelig is voor vingerafdrukken en dat zorgt er weer voor dat het scherm met veel tegenlicht niet zo goed af te lezen is.

In vergelijking met de Huawei Ascend W1 moet ik zeggen dat ik de Ascend W1 een beter scherm vind hebben. Kleuren komen op dat scherm helderder en beter over. Bij de Lumia 520 zijn alle kleuren een beetje uitgewassen als je de telefoons naast elkaar legt. Dat wil niet zeggen dat het scherm van de Finse telefoon slecht is en dat je je daar aan zal ergeren, maar het is ook niet het beste in deze prijsklasse.

Het scherm werkt ook wanneer de gebruiker handschoenen aan heeft. Hoewel dat met de zomermaanden voor de boeg wellicht niet zo’n aansprekende eigenschap is, wordt het vanzelf weer kouder en zal dat zonder twijfel profijt opleveren.


Batterij


Hoe minder krachtig de hardware, hoe langer de accuduur, is vaak de vuistregel als het gaat om accutests. In het geval van de Lumia 520 gaat die stelling echter maar deels op. Hoewel de Lumia 520 inderdaad beter scoort dan de high-end modellen van Nokia en HTC, presteert de smartphone ten opzichte van andere goedkope toestellen het minst. Het verschil met de telefoons van Huawei en HTC is echter niet bijzonder groot.

Aan het begin van dit artikel merkte ik al op dat de batterij van de Lumia 520 aanzienlijk minder capaciteit heeft. Dat kan natuurlijk in een zeer beperkte accuduur resulteren, gelukkig valt dat nog mee. Het is echter ook geen sterk punt van deze smartphone.

Benchmark: Windows Phone: WP Bench – Accutest