2min

Tags in dit artikel

Vmware Server 1.0.7

VMware Server is een gratis product van VMware. Dit pakket kun je op een server (of desktop) installeren op zowel Windows als Linux. Met dit pakket kun je vanaf je eigen of een andere pc bij je virtuele pc komen. Het kan zelfs via internet als je de poort voor VMware Server in je modem open zet. Het pakket heeft een beheermodule die te beheren is via een webpagina, maar je kunt hier niet je virtuele machine overnemen. Je kunt dan enkel een virtuele machine aanmaken en wat instellingen aanpassen.

Wat handig is aan dit pakket is dat je de virtuele systemen met de server/pc mee kan laten starten. Dus als de server uit is geweest en je zet hem aan, dan starten de virtuele systemen automatisch mee op, mits ingesteld. Het pakket is in vergelijking met VMware Workstation een stuk magerder, maar het is wel gratis en het werkt erg goed.


Om de virtuele machines te besturen moet je gebruik maken van een applicatie die geïnstalleerd is op de pc/server waarmee je de virtuele pc wilt gaan beheren. Het pakket heeft ondersteuning voor ISO-bestanden en de cd/dvd-speler van de server-pc, maar het kan ook communiceren met de cd/dvd-speler van de client-computer.

Er zitten verder vrij weinig opties in dan de belangrijkste standaardopties zoals snapshots. Het pakket kan ik vrijwel iedereen aanraden als je een servervirtualisatie wil hebben, want het pakket is qua gevoel behoorlijk snel. Waar wel veel vernieuwing in zit is versie 2.0. Je kunt met deze versie rechtstreeks vanuit de browser de virtuele machine beheren, maar de snelheid hiervan is behoorlijk trager. Ik raad dan toch een externe applicatie aan.


Onderdeel Omschrijving
Taal Engels, Frans, Duits, Italiaans, Japans en Spaans
Ondersteunde systemen Windows 2000/XP/Server 2003/Vista, Linux, Red Hat (Enterprise)/SUSE (Enterprise Server), Mandrake, Ubuntu (allemaal 32 of 64 bit)
Processor Pentium-processor 733 MHz
Geheugen 512 MB RAM (2 GB aanbevolen
Vrije hardeschijfruimte Windows: 250 MB
Linux: 200 MB