3min

Tags in dit artikel

,

Bouw een stad

Het bouwen van een stad in SimCity volgt in grote lijnen de PC-versies en dan uiteraard voornamelijk die van SimCity 3000. Er zijn echter een aantal significante verschillen, die eigenlijk in veel gevallen niet in het voordeel uitpakken van SimCity DS.

Landschap


Het grootste verschil met SimCity 3000 vinden we in de basis van het spel, namelijk het landschap. Dat is in SimCity DS namelijk altijd vlak, met andere woorden, er zijn geen bergen of niveauverschillen. Dat maakt de uitdaging en de variatie in de levels wel een stuk minder. Wel kan er water aangelegd worden, om de steden toch nog iets van elkaar te kunnen laten verschillen voor wat betreft het landschap.


Het landschap is altijd plat

Elektriciteit, Water & Afval


De basisbehoeften van je inwoners, zoals elektriciteit en water zijn ook vertegenwoordigd in SimCity DS. Net als in SimCity 3000 is het de bedoeling dat je elektriciteitscentrales, watertorens en waterpompen bouwt. Het aantal centrales is vrij uitgebreid, van de kolen- en gascentrale tot de kernfusie- en microgolfcentrale. Ook op het gebied van watervoorziening zijn er flink wat opties. Grote verschil met SimCity 3000 is hier het ontbreken van een ondergrondse modus. Het is dus niet nodig om waterleidingen aan te leggen. Aaneengesloten gebieden die grenzen aan een energiecentrale of een watervoorziening worden automatisch voorzien van water en stroom. Er is wel een mogelijkheid om stroomleidingen te bouwen, deze zijn alleen nodig als je twee gebieden met elkaar wilt verbinden.

Hoe meer inwoners je stad krijgt hoe meer afval ze zullen produceren. Als je stad groter wordt zal het ook zaak worden om je afval te gaan inzamelen en verwerken. Ook dat kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door dure, maar schone recycling, of vervuilende en goedkope verbranding. Als je niets met je afval doet verschijnen er vanzelf vuilnisbelten in de stad, die vervolgens niet te bebouwen zijn.

Transport en vervoer


De mogelijkheden voor vervoer en transport zijn in SimCity DS eveneens flink beperkt ten opzichte van SimCity 3000. Uiteraard kunnen er gewoon wegen gebouwd worden en ook spoorlijnen met stations zijn van de partij. Laatste mogelijkheid is het plaatsen van busstations, die samen met de trein zorgen voor een reductie van het aantal files.


Wegen en spoorlijnen laten je sims reizen, maar soms ook problemen veroorzaken

Vanwege het ontbreken van een ondergrondse modus is het niet mogelijk om een metro te bouwen. Ook ontbreekt de mogelijkheid om snelwegen te bouwen.

Bebouwingsgebieden


Het opbouwen van de stad wordt door de inwoners zelf gedaan, mits je als burgemeester de juiste bebouwingsgebieden aanlegt. Middels een balkje onderaan het scherm kun je zien waar de inwoners op dat moment behoefte aan hebben en de grootste tijd zullen dat woonwijken zijn. In totaal zijn er vijf soorten gebieden, te weten woongebied, commercieel gebied, industriegebied, zeehaven en vliegveld. De eerste drie gebieden zijn daarnaast opgedeeld in drie classificaties, te weten licht, gemiddeld en zwaar. Het is belangrijk om je stad zo in te delen dat mensen niet te ver van de winkels af wonen, maar ook niet te dicht bij de industriegebieden. Ook moeten wijken goed bereikbaar zijn en voorzien worden van de nodige openbare gebouwen.


Verschillende bebouwingsgebieden zijn te herkennen aan de kleurtjes

Openbare gebouwen


Openbare gebouwen vervullen in SimCity DS specifieke functies en veel van de gebouwen komen rechtstreeks uit SimCity 3000. Een politie en brandweerbureau, een ziekenhuis, scholen, universiteiten, bibliotheek, dierentuin en stadion, allemaal zijn ze van de partij. De gebouwen doen wat je ervan zou verwachten en je moet ze strategisch plaatsen, om je stad veilig te houden en je inwoners tevreden te houden. Een aantal gebouwen verhoogt de landwaarde, wat ervoor zorgt dat er mooiere en grotere gebouwen neergezet worden door je inwoners.

Aankleding van je stad


Om je stad niet tot een grote grijze massa te laten verworden kun je diverse landschapselementen in je stad plaatsen. Dat loopt van speeltuinen en jachthavens, tot parken en fonteinen. In de meeste gevallen vervullen deze items een aankledende functie, maar sommigen verlagen ook de luchtvervuiling, of verhogen de grondwaarde.


Veel groen verhoogt de landwaarde en houdt je stad schoon