2min

Tags in dit artikel

,

Inleiding

Het is vandaag 18 mei, de Windows 7 RC is al 2 weken uit en het is nu al tijd om een waardig operating system te begraven en te laten zakken in de bodem. Het besturingssysteem is uitgerookt, zoals sommigen zouden zeggen. Heeft zijn beste tijd gehad. Het is exit. Voorbij. Over.

Ja, want dat was Windows Vista wel: een waardig besturingssysteem. Velen zullen het niet met mij eens zijn, maar alles wat we de komende negen pagina’s, en waarschijnlijk wel meer dan die negen pagina’s gaan zien, hebben we te danken aan Windows Vista. Laten we dat zeker niet vergeten. Ik bedoel: had je echt nog met het drivermodel van Windows XP willen werken? Of met dat lelijke Luna-thema? Om nog maar te zwijgen over het zoeken en het geheugenbeheer in Windows XP.

Maar niet getreurd: het is een feestdag vandaag. Een nieuw besturingssysteem is bijna af met de simpele en misschien wel elegante naam Windows 7. Ook wel bekend als de ‘anti-Vista’. Niks too late, too little, maar stabiele, snelle code die op tijd wordt geleverd. Beloftes worden misschien wel vaak gebroken, maar niet deze keer.

Alleen daarom al is Windows 7 geliefder dan zijn voorganger. Gebruikers willen niet vijf jaar wachten op een besturingssysteem dat alles anders doet dan zijn voorganger. Veel liever hebben zij in korte tijd veel versies met iets minder wijzigingen, zodat de overgang soepel kan verlopen. Hopelijk lukt Microsoft dat ook met "Windows 8".

Windows 7. Grote kans dat je het besturingssysteem al uitgeprobeerd hebt, want het heeft wat gelekt daar bij Microsoft. Kennelijk hebben ze ook daar last van de economische crisis, want iets fatsoenlijk geheimhouden lijkt wel raketwetenschap. Build 6081, 7022, 7077, de XP Mode en zelfs het Nederlands taalpakket voor Windows 7 zijn onder meer uitgelekt.

Laten we dus nu kijken naar wat de laatste door Microsoft uitgegeven versie (build 7100) van Windows 7 allemaal anders doet dan zijn voorganger en natuurlijk wat er sinds de laatste preview op Techzine allemaal bijgeschaafd, niet besproken en veranderd is.