Desktop

Op de desktop zijn weinig visuele veranderingen gemaakt. Het is namelijk nog altijd een GNOME-desktop en gezien GNOME 3.0 en dus ook de nieuwe look van GNOME opnieuw is uitgesteld, is er dus weinig veranderd. Nog steeds heeft Ubuntu het zo ingedeeld dat zowel boven als onder een paneel zit, waarbij op het paneel boven het menu zit evenals het systeemvak, de tijd, datum en het weer, het aan- en afmeldmenu en meer. Aan de onderkant zit de taakbalk met de open vensters en de verschillende werkbladen. Overigens is ook het aanmeldvenster niet veranderd.

Dit is al jaren zo en niet noemenswaardig. Ook het applicatiemenu is hetzelfde gebleven, evenals de rest. Overigens denk ik wel dat de gebruiker vooral moeite zal hebben – in het begin – met die envelop (hier staan alle contactapplicaties zoals e-mail en IM gegroepeerd) in het systeemvak omdat het misschien onduidelijk is wat deze nu precies doet. Natuurlijk wordt het een en ander duidelijk zodra je erop klikt, dan spreekt het allemaal voor zich.

De look


Getrainde ogen zal het opvallen: de look ten opzichte van Ubuntu 10.04 is een beetje veranderd. Eigenlijk vind ik dat jammer: Ubuntu is nu gesetteld met een look en ik zou graag zien dat die een beetje hetzelfde blijft, zodat Ubuntu herkenbaar blijft. Om elke zes maanden de look te veranderen, zal de visuele herkenning niet ten goede komen.

Hoe dan ook, het is een kleine wijziging. De vensterknoppen – ja, ze zitten nog steeds links, maar is dat nu echt zo’n probleem? – zijn iets groter en hebben ook andere icoontjes. Verder is de kleurstelling iets veranderd en is er meer oranje aanwezig (vreemd dat het geen paars is). Ook is er nu een prachtig nieuw lettertype: het Ubuntu-font. Het is werkelijk waar net wat Ubuntu nodig had na de make-over van versie 10.04.

Het nieuwe Ubuntu-lettertype


Het nieuwe lettertype is simpelweg prachtig. Echt, het is een enorme verbetering ten opzichte van het eerdere lettertype dat eigenlijk veel te groot was en daardoor Ubuntu deed lijken alsof het iets was wat alleen kinderen gebruiken.

Verder is er aan de look niet echt veel veranderd. Het enige waar wel aan gewerkt wordt, is om meer pictogrammen voor het systeemvak zwart-wit te krijgen zodat deze beter passen bij de overige pictogrammen van Ubuntu. Nu heeft bijvoorbeeld ook Tomboy eraan moeten geloven.


Links: het Radiance-thema. Rechts: het donkere en als standaard ingestelde Ambiance-thema