3min

Interface

Startscherm


De meest belangrijke wijzigingen voor veel gebruikers zijn over het algemeen degene die je direct kan zien en ervaren. Bij Windows Phone 8.1 is dat bijvoorbeeld de mogelijkheid om een achtergrondafbeelding in te stellen, welke zichtbaar is door de tegels heen.


Een andere aanpassing is dat er meer tegels naast elkaar te plaatsen zijn op het startscherm. Sinds de voorgaande update is er ondersteuning toegevoegd voor een extra rij met tegels voor toestellen met een groot scherm of hogere schermresolutie. Het is daardoor mogelijk om 6 kleine tegels, 3 normale vierkante tegels of 1 grote en een normale tegel naast elkaar te plaatsen. Nu gaat Microsoft een stapje verder door toestellen met een kleiner scherm en lagere schermresolutie ook deze mogelijkheid te bieden.

Deze optie is echter optioneel en zorgt er wel voor dat alle tegels daardoor wat kleiner worden weergegeven. Op een Lumia 900 met een 4,5 inch scherm is dat echter geen enkel probleem en zeker van toegevoegde waarde. Je kan gewoon veel meer apps en contacten zien of openen, zonder te hoeven scrollen.

Action Center


Een andere toevoeging aan Windows Phone 8.1 is het Action Center: eindelijk heeft Microsoft een notificatiecentrum toegevoegd aan het besturingssysteem. We zullen maar zeggen beter laat dan nooit, want eigenlijk had Microsoft dit onderdeel al veel eerder moeten introduceren. Als je al gewend bent aan het werken met Android of iOS, dan is de afwezigheid van een notificatiecentrum echt een groot gemis.


Behalve dat al je berichten nu netjes onder elkaar zijn terug te vinden in het Action Center, kan je nu ook snel je WiFi, Bluetooth of Vliegtuigstand in- of uitschakelen. Ook kan je schermrotatie vergrendelen en de helderheid van het scherm snel aanpassen. Je kan deze snelle actie knoppen echter ook naar wens aanpassen, andere mogelijkheden zijn: Camera, Gedeeld Internet, Locatie, Scherm projecteren en VPN. Opvallend is dat NFC niet is in of uit te schakelen via de snelle actie knoppen.

De meldingen in het Action Center zijn overigens makkelijk te verwijderen door ze naar rechts weg te vegen. Ook is er een knop aanwezig om in één keer alle meldingen te wissen.

Instellingen


Een onderdeel van Windows Phone wat nodig een opfrisbeurt kan gebruiken is het instellingenmenu. Op mijn Lumia 920 staan in Windows Phone 8 maar liefst 40 kopjes, met daaronder de nodige instellingen. In Windows Phone 8.1 is het aantal kopjes opgelopen tot 48.


Ik kon voorheen de juiste instellingen al niet vinden omdat ik door de bomen het bos niet meer zag, dat is er nu natuurlijk niet beter op geworden. Microsoft moet in een van de twee updates die nog volgen dit jaar echt het instellingenmenu opruimen. Nu zie ik dat echt als een tekortkoming in Windows Phone.

Gebruikers moeten snel bij hun telefooninstellingen kunnen komen en ook makkelijk kunnen zien waar een bepaalde instelling is te vinden. Bij Windows Phone is dit allesbehalve overzichtelijk.