Abonneer je gratis op Techzine!

Conclusie

Met Material Design heeft Google ervoor gezorgd dat Android zich visueel gezien kan meten met de absolute top. Het is duidelijk dat over elk element goed is nagedacht. Dat wil overigens niet zeggen dat alle wijzigingen ook positief zijn: er zijn zaken die ik persoonlijk graag anders had gezien en ben bijvoorbeeld niet stuk van het nieuwe multitasking-overzicht.

Maar globaal genomen is Lollipop op visueel gebied echt een gigantische verbetering; Android is nu mooier dan ooit en het lijkt welhaast alsof je een nieuw toestel in handen krijgt na de update. Nu is het te hopen dat fabrikanten zoals HTC, LG, Samsung en Sony die grafische schil naar hun hand zetten en de goed doordachte ervaring intact houden.

Wat functies betreft denkt Google zelf goed na, maar wordt ook goed gekeken naar wat Android-fabrikanten zelf toevoegen. Zo zien we een mode voor energiebesparing, automatische ontgrendeling op basis van dichtbijzijnde apparaten en makkelijk bereikbare schakelaars in het notificatiecentrum. Google had echter nog wel verder kunnen gaan door bijvoorbeeld ook realtime multitasking toe te voegen.

Met de toevoeging van ondersteuning voor 64bit-chips maakt Google zich alvast klaar voor de toekomst, terwijl standaard encryptie ook een stukje veiligheid toevoegt. Let wel op dat je deze functie na het updaten handmatig moet inschakelen, alleen bij nieuwe toestellen wordt dit standaard ingeschakeld.

De meeste gebruikers zullen zich afvragen wanneer de update voor hun toestel zal uitkomen en helaas kan ik daar geen passende uitspraken over doen. Heb je het afgelopen jaar flink in de buidel getast voor een toptoestel, dan zal de update hoogstwaarschijnlijk binnen enkele maanden komen. Heb je gewoon een simpele smartphone en/of tablet, dan kan je nog lang wachten en geregeld zelfs tot je een ons weegt omdat de update überhaupt niet komt. Dat is natuurlijk hartstikke jammer, want er is in mijn ogen geen reden om Lollipop niet op je Android-toestel te willen hebben.
8.5
  • Apps starten sneller door ART-engine;
  • Material Design maakt Android mooier dan ooit;
  • Minder vaak ontgrendelen dankzij Smart Lock;
  • Standaard versleuteling ingeschakeld;
  • Geen realtime multitasking;
  • Overzicht van geopende apps veel minder goed te overzien;