3min

Tags in dit artikel

,

Overklokken van de N560GTX Ti

Om de echte kracht van de MSI N560GTX Ti te leren kennen gaan we de videokaart natuurlijk ook overklokken. We doen dit normaal gezien altijd op eenzelfde manier, namelijk door middel van MSI’s eigen Afterburner-software, ontwikkeld om videokaarten over te klokken, maar niet specifiek kaarten van MSI.

Wanneer we aan de slag gaan met de MSI N560GTX Ti springt er gelijk één ding in het oog, of eigenlijk in het oor. We hebben de gewoonte om de snelheid van de koeler direct op het maximaal haalbare te zetten. Dagen waarop we aan de slag gaan met videokaarten zijn zodoende voor andere medewerkers normaliter niet de meest rustige dagen op kantoor. Maar toen we de koeler op N560GTX Ti op de maximale snelheid gezet hadden, viel de portie herrie voor vandaag alleszins mee. MSI heeft er blijkbaar alles aan gedaan om deze videokaart op een acceptabel niveau te laten opereren en zodoende blijft de geluidsproductie zeer beperkt. De kaart is zeker niet fluisterstil, maar overduidelijk niet zo luidruchtig als de meeste andere videokaarten. Zoals gewoonlijk plaatsen we nog twee 120mm-ventilatoren tegen de videokaart aan voor extra koeling.



Om de stabiliteit te testen maken we voornamelijk gebruik van MSI’s Kombustor, dat de videokaart voor 100% belast. Daarnaast gebruiken we ook Unigine Heaven als ultieme test voordat we alle benchmarks draaien. Als de videokaart die twee tests onder bepaalde instellingen aan kan, moet hij in principe alle tests aan kunnen.

Eenmaal werkelijk aan de slag met de videokaart merken we dat de 880 MHz waarop MSI de kaart standaard instelt nog zeker niet het maximum is. De grens van 1 GHz wordt redelijk eenvoudig behaald, zonder de spanning van standaard 0,987 V verder op te schroeven. Daarna merken we dat het moeilijker wordt en zodoende wordt de spanning verhoogd naar 1,150 V, wat het maximum is dat de standaard-versie van Afterburner toelaat.



Met deze instelling weten we nog net wat extra sap uit de N450GTX Ti te persen en komen we met de grafische chip tot een maximum van 1016 MHz. Vervolgens wordt ook de snelheid van het geheugen nog onder handen genomen. Om hiermee aan de slag te gaan draaien we de kloksnelheid van de GPU weer wat terug, naar 1005 MHz. Als we dit niet doen gaat het overklokken al direct bij de eerste verhoging fout, dan vragen we gewoon te veel van de kaart. Het is de bedoeling om een maximum van de GPU en het geheugen samen te vinden, om zo de beste scores te realiseren.

Standaard draait het geheugen op een snelheid van 2100 MHz en we verhogen dit in eerste instantie in grote stappen, tot we artifacts waarnemen tijdens de benchmarks. Het maximum is dan overschreden en van daaruit gaan we dus in kleine stapjes terugklokken naar een instelling waarmee de videokaart niet langer fouten maakt. De standaardsnelheid van 2100 MHz wordt uiteindelijk gemaximaliseerd naar 2450 MHz.

De resultaten van de overklok zie je op de volgende twee pagina’s, tezamen met de standaard-resultaten van de N560GTX Ti.