5min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Benchmark

Om de maximale lees- en schrijfprestaties van de 960 Pro SSD te bepalen maken we gebruik van benchmarks. We draaien onder andere AS SSD om het maximale uit deze SSD te persen en te kijken waar hij goed en minder goed uit de verf komt. Op de volgende pagina is ook nog een praktijkbenchmark te zien die meer inzicht geeft in hoe de SSD uit de verf komt bij applicaties. Vorig jaar bij de 950 Pro SSD (review), maakten we al melding van het feit dat je goed moet opletten dat je de NVMe-driver van Samsung installeert, want de driver van Windows 10 dateert alweer uit 2006 en biedt alles behalve goede prestaties. Op de website van Samsung is de driver gewoon te downloaden en te installeren. Vergeet dit dus vooral niet wanneer je kiest voor de 960 Pro SSD. We beginnen de benchmarks met de access time, de snelheid waarmee de schijf is te benaderen voor lees- en schrijfacties.

Benchmark: AS SSD – Access Time Read

Benchmark: AS SSD – Access Time Write

Zoals in bovenstaande grafieken is te zien weet Samsung de access time bij het lezen opnieuw scherper te zetten, met 0,025ms is de data erg goed te bereiken. Als we kijken naar dezelfde snelheid bij het schrijven dan zien we dat de SSD hier daar niet de lijst aan voert. Wel is de score iets beter dan bij de 950 Pro. De verschillen zijn natuurlijk enorm klein dus een probleem willen we dit zeker niet noemen. Nu volgen de sequential lees- en schrijftest. Deze laten zien wat ongeveer de maximale snelheid is van deze SSD.

Benchmark: AS SSD – Sequential Read

Benchmark: AS SSD – Sequential Write

Samsung had vorig jaar weliswaar wat concurrentie van Toshiba OCZ. Die concurrentie is nu weer verdwenen, want de 960 Pro laat de concurrentie ver achter zich. Zeker bij het schrijven is Samsung bijna twee keer zo snel. Verder hebben we ervoor gekozen voortaan ook het aantal IOPS te gaan vermelden bij het wegschrijven van 4K-bestanden. De reden hiervoor is dat de verschillen tussen de SSD’s onderling nogal groot zijn en het laat een eventueel zwak punt van een SSD zien.

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Read

Benchmark: AS SSD – 4K IOPS Write

Bij het lezen voert Samsung wederom de lijst aan. Bij het schrijven heeft Toshiba OCZ het net iets beter voor elkaar. Tot slot nog de totale score van deze SSD in AS SSD. In de totaalscore is te zien dat Samsung een nieuw record neerzet. Komende zomer komt Samsung ongetwijfeld met een nieuwe SSD Summit waar opnieuw NAND-innovatie zal worden gepresenteerd en waarbij de snelheden mogelijk opnieuw gaan stijgen.