Gebruiksgemak en accuduur

Werken met de HP Spectre ervaren we als prettig. Het scherm is helder, scherp en toont levendige kleuren. De lichtopbrengst is voldoende om er mee in de buitenlucht te kunnen werken. De touch-functionaliteit van het scherm werkt licht en precies. Ook wanneer je de Spectre nooit als tablet zult gebruiken voegt deze functionaliteit zoveel gemak toe tijdens het dagelijkse gebruik. De Hewlett-Packard heeft, zoals al eerder aangegeven, een bijzonder prettig werkend toetsenbord. Deze geeft door de combinatie van toetshoogte en drukpunt voldoende feedback om langdurig ontspannen mee te kunnen werken. Een klein nadeel is wel dat de leesbaarheid van de karakters bij bepaalde lichtval en kijkhoek dezelfde grijstint krijgen en hierdoor onleesbaar worden. De touchpad is ruim en werkt lekker. De overlap onder de rechterpalm werkt in de praktijk niet vervelend, omdat het toetsenbord zodanig is ingedeeld dat de rechterduim zich altijd boven of op de spatiebalk bevindt.

Exclusieve convertible

Alles oogt, voelt en werkt zoals een laptop moet werken. Niets doet vermoeden dat we te maken hebben met een chique convertible. Bij gebruik als tablet klap je het scherm helemaal door totdat de deksel van het scherm de bodem van de behuizing raakt. Het toetsenbord wordt nu uitgeschakeld en het geheel werkt nu als een volwaardige tablet. Automatisch pak je de Spectre op aan de afgeronde zijde waar zich de scharnieren bevinden. Hierdoor valt de camera niet per ongeluk in de handpalm. Doordat het scherm licht scheef van de behuizing wegklapt valt de muis van de duim fijn over de rand en drukt deze rand niet ‘in’ de muis. Ook de knoppen en powerswitch zijn zodanig geplaatst dat de HP niet per ongeluk in slaapstand wordt geschakeld terwijl je ermee aan het werk bent. Op cruciale plekken heeft de fabrikant beschermende rubbertjes geplaatst waardoor het oppervlak en/of toetsenbord niet wordt beschadigd. Omdat de tablet ook met de bovenzijde van het scherm op een ondergrond kan worden geplaatst stemt het ons gelukkig dat het glazen oppervlak van het scherm niet tot op de rand doorloopt. HP heeft een millimeter beschermend aluminium over gelaten en hierna nog een dunne plastic rand waarmee eventuele oneffenheden (butsen) in de rand worden opgevangen zonder dat er direct een barst in de beschermende glasplaat van het scherm ontstaat. Behalve de beschermende werking voegt deze dunne aluminium rand een subtiel design element toe aan het design. De HP valt in de categorie ultra portables, maar desondanks is het gewicht met 1,44 kg wel wat aan de zware kant. Dit betekent dat langdurig werken in tabletmode een lamme arm kan opleveren.

AV eigenschappen

De ingebouwde webcam is superieur. De beeldkwaliteit is excellent en ook de resolutie is hoog. De camera is erg lichtgevoelig en in donkere situaties produceert de backlit van het panel zelfs voldoende licht om een duidelijke foto te genereren. Ook het opnemen van videobeelden is perfect. De software past de belichting, ongeacht de binnen- of buitensituatie netjes aan zodat het resultaat representatief, levendig en realistisch oogt. Microfoons geven een wat holle klank, alsof de beide microfoons elkaar in fase tegenwerken. Dit is via de hoofdtelefoon duidelijk hoorbaar bij zelf opgenomen videofragmenten, maar dit doet niets af aan de verstaanbaarheid. Tijdens het afspelen van video-opnames horen we geen ongewenste bijgeluiden. De kwaliteit van de ingebouwde speakers geeft een heldere weergave met voldoende laagweergave om ontspannen naar te luisteren. De weergavekwaliteit van muziekbestanden via de minuscule ingebouwde speakertjes is helder, levendig en aangenaam. De laagweergave en dynamiek van de muziek is beperkt, maar gezien de compacte behuizing vinden we dat de techneuten van B&O een knappe prestatie hebben verricht. Muziekweergave via hoofdtelefoon is warm en dynamisch. De ingebouwde versterker beschikt over voldoende reserves om jezelf heerlijk af te sluiten en onder te dompelen in jouw favoriete muziek. Accuduur De Spectre x360 wordt geleverd met een 3-cel lithium-ion accu met een capaciteit van 57,8 WHr. De fabrikant beloofd hiermee een accuduur van tot 16 uur. In onze benchmarktest presteert de Spectre prima, maar niet uitzonderlijk. De x360 blijft met 280 minuten in de middenmoot hangen.