4min

In de praktijk

Om de praktijkervaring van een toestel zoals de Samsung Galaxy Xcover 4 tot een goede te maken, zijn er wat ons betreft drie zaken die van belang zijn in een zakelijke omgeving. Allereerst is er de afleesbaarheid van het scherm, aangezien dit toestel in de regel buiten gebruikt zal gaan worden. Ten tweede moet het toestel goed beveiligd en beheerd kunnen worden. Ten derde (en dit is wellicht nog wel het belangrijkste) moet de accuduur goed zijn. Een goede camera is daarnaast mooi meegenomen, zeker als je werknemers regelmatig iets op de foto moeten zetten, omdat ze achteraf zaken moeten kunnen bewijzen of weerleggen. Over het scherm hebben we eigenlijk niet zoveel te klagen. Het is zelfs met direct invallend zonlicht goed afleesbaar en de kijkhoeken zijn eveneens uitstekend. Een minpuntje is de relatief grote afstand tussen het glas en het lcd eronder, wat de bediening wat ‘indirect’ doet aanvoelen. Verwacht hier ook geen van het scherm afspattende kleuren zoals je dat bij de Super Amoled-scherm van de Samsung wel hebt.

Qua security biedt Samsung ook op dit toestel Knox aan, versie 2.7 om precies te zijn. Dit maakt het op afstand beheren middels Mobile Device Management mogelijk, maar geeft de gebruiker ook een veilige map. Hierin kunnen zaken worden opgeslagen en geïnstalleerd die niet buiten de sandbox van die map mogen komen. In het instellingenmenu kun je onder Apparaatbeveiliging instellen of je gebruik wilt maken van de veilige map. Wil je deze gaan gebruiken, dan moet je overigens wel een speciale Samsung-account aanmaken. Verder kun je in dit menu Actieve Knox-beveiliging instellen. Dit staat voor niet-enterprise gebruikers standaard uit, omdat het de opstarttijd volgens Samsung met een seconde verlengt. Stel je dit in, dan wordt de kernel in real time beveiligd en wordt ook de data in de systeempartitie beter afgeschermd. Wil je gebruikmaken van een malware/virusscanner, dan kun je de links naar de diensten van McAffee volgen. Jammer genoeg word je door die diensten lastiggevallen in het notificatiescherm. Kijken we naar de accuduur, dan presteert de Galaxy Xcover 4 erg goed. Bij de accutest die in PCMark is ingebouwd, houdt hij het net geen 10 uur uit, waarmee hij op het niveau zit van een Huawei Mate 9. Dat is erg netjes. Zoals we op de volgende pagina zullen zien, doet de Xcover 4 zijn werkzaamheden op een relatief bedaagd tempo. Dit zal er ongetwijfeld mede voor zorgen dat het toestel zuinig omspringt met zijn accu.

Benchmark: Crossplatform: PCMark – Work accuduur

Tot slot kijken we naar de prestaties in de praktijk van de camera. Op papier ziet deze er dus behoorlijk potent uit voor het bedrag dat je neer moet leggen voor de Galaxy Xcover 4. Wat allereerst opvalt als we foto’s gaan schieten met dit toestel, is dat de camera in ieder gevel lekker snel is. De resultaten van al dit fotograferen zijn acceptabel te noemen, zonder echt op te vallen. De foto’s zijn door de relatief hoge sensorresolutie in ieder geval lekker scherp. Qua kleurweergave valt er nog wel iets af te dingen op de kwaliteit. Het is allemaal behoorlijk flets, zelfs in nagenoeg optimale omstandigheden. De camera heeft een HDR-stand, maar deze wordt niet automatisch ingeschakeld. Standaard is het dynamisch bereik van de camera niet enorm hoog. Als het een beetje gaat schemeren, zijn de foto’s die je schiet met de Xcover 4 in automatische stand een stuk minder scherp dan bij goede belichting. Er wordt dan zeer veel compressie toegepast, een logisch gevolg van het opschroeven van de belichting. Dit levert weliswaar verhoudingsgewijs goed belichte foto’s op, maar met veel ruis. Als het echt donker wordt, dan zien we een soortgelijk effect. Je moet dan overigens wel echt de nachtstand gebruiken van de camera. In de automatische stand vangt hij bij lange na niet genoeg licht op. Ter illustratie, hieronder enkele foto’s genomen bij 1) zonlicht, 2) schemer en 3) in het donker. Van de foto bij nacht hebben we geen identieke scène als bij de andere twee, maar de alternatieve foto geeft ook een goede indicatie van de prestaties. 1 2 3

In het donker met de camera in de nachtmodus…

…en met de camera in de automatische stand.