2min

Tags in dit artikel

Uiterlijk en installatie


De installatie van de koeler is relatief eenvoudig en is eigenlijk zonder de tekst te lezen al goed te doen. De versie die wij van Phantek kregen, beschikt over twee koelers, maar het is een optie om nog een derde 140 mm-ventilator te installeren. Het moge duidelijk zijn dat het sterk afhankelijk is van de gebruikte behuizing of dat ook daadwerkelijk gaat passen. Hoewel het installeren van de daadwerkelijke fan op de koeler niet moeilijk is, vraag ik me nog altijd af of de klemmen op den duur hun ‘houdende kracht’ zullen verliezen.


Om weer een gelijkenis met Noctua uit de hoge hoed te toveren, kijk je goed naar de ventilatoren. De smalle inkepingen die ze bij Noctua "Vortex-Control Notches" noemen, heeft Phanteks "Maelström Vortex Booster" genoemd. De Noctua "Self-Stabilising Oil-pressure Bearing (SSO)" (lagers) heet bij Phanteks "Updraft Floating Balance Bearing" en om het beeld nog idioter te maken hebben ze de ventilator ook negen bladen gegeven…waar zagen we dat eerder?

Voor de installatie op het moederbord heeft Phanteks een uitermate handig filmpje gemaakt, wat net geen zes minuten duurt. Hier wordt aangetoond dat de installatie kinderlijk eenvoudig is. Wederom trek ik de vergelijking naar Noctua die er merkwaardig genoeg eenzelfde manier van bevestigen op na houdt. Hoewel we er geen bewijzen voor hebben lijkt het overduidelijk dat er goed bij de buren is gekeken. Zelfs de naam van Phanteks, namelijk SoliSku, is op dezelfde manier geschreven (SecuFirm). Ze hebben echter wel PWM-fans gebruikt, hetgeen Noctua tot op heden niet heeft toegepast op haar processorkoelers (ze zijn wel los verkrijgbaar).

Bovenstaande filmpje beschrijft een installatie op een Intel Socket 1156-moederbord.