Prestaties

Systeemprestaties


Momenteel is er bij Techzine nog niet rijkelijk getest met Windows 8-tablets. We moeten het zodoende in dit artikel dus nog even doen met de Acer Iconia Tab W510 en de Samsung ATIV Smart PC XE500T1C als vergelijkingsmateriaal. De tablet van Samsung heeft een prijs van ongeveer 760 euro, de Acer-tablet kost maar 480 euro. HP klapt daar met de 970 euro voor de Envy x2 PC dus nog eens flink overheen, maar wanneer je dit artikel van voor naar achteren leest, zal je gemerkt hebben dat HP dat prijsverschil tot nog toe nog nauwelijks kon rechtvaardigen. De prestaties zijn de laatste strohalm die HP heeft om zich te bewijzen.

Alledrie de tablets hebben dezelfde Intel Atom-processor aan boord, bij de tablets van HP en Acer is deze 300 MHz hoger geklokt. Helaas voor de Envy x2 PC is dat verschil in kloksnelheid in Cinebench 11.5 totaal niet merkbaar. Na meerdere pogingen weet de tablet er niet meer dan een uitermate teleurstellende score van 0.48 punten uit te persen.


In PCMark 7 zijn de rollen volledig omgedraaid en staat HP’s tablet ineens wél bovenaan in de grafiek. Die goede score is vooral te danken aan de Storage-test, waar de Envy x2 PC een stuk beter scoort dan de concurrenten.

Benchmark: Windows 8: PCMark 7 – System suite


De Envy x2 PC moet het in PCMark 7 vooral hebben van de snelheid van het opslaggeheugen. Het flash-geheugen presteert stukken beter dan bij de Samsung- en Acer-tablet het geval is, wat het verschil in de totaalscore in PCMark 7 grotendeels verklaart.

Benchmark: Windows 8: PCMark 7 – Storage


Grafische prestaties


Voor het testen van de grafische prestaties van de tablets hebben we aardig wat moeite mogen doen doordat de Intel Atom-processor vaak niet ondersteund wordt door moderne benchmarks. Zodoende konden we tests als Unigine Heaven 3.0 en 3DMark 11 wel afschrijven. Ook 3DMark Vantage was een no-go en daarom moest ik dus terugvallen op 3DMark 06 en de grafische tests in PCMark Vantage.

De HP Envy x2 PC weet in deze test weinig bijzonders te presteren en moet opnieuw genoegen nemen met de laatste plaats.

Benchmark: Windows 8: PCMark Vantage – Gaming


In 3DMark 06 weet de HP-tablet wat beter te presteren in verhouding tot de ATIV Smart PC van Samsung, maar de Iconia Tab W510 van Acer is opnieuw buiten bereik. Al met al kan geconcludeerd worden dat deze tablet van bijna 1.000 euro ook wat betreft prestaties het prijsverschil met de concurrentie niet weet te rechtvaardigen.

Benchmark: Windows 8: 3DMark 06