2min

Tags in dit artikel

, , ,

Conclusie

De Sony Xperia SP is met een prijs van 400 euro net iets goedkoper dan de Xperia V, een telefoon met als speerpunt een water- en stofdichte behuizing. De Xperia SP moet het zonder zo’n behuizing stellen, maar veegt wel de vloer aan met de Xperia V als het aankomt op prestaties. Indien je een voorkeur geeft aan prestaties, is de Xperia SP een beter uitgangspunt, als je je telefoon regelmatig in de WC laat vallen heb je weer meer aan de Xperia V. Qua prestaties hoef je overigens ook niet voor andere toestellen met een gelijkwaardige prijs te gaan, die hebben allen niks in te brengen.

Opvallend is echter dat de Xperia SP ook goed meekan met de Xperia Z qua prestaties. De hardware is niet zo snel, maar op grafisch gebied weet de Xperia SP meer te presteren doordat de schermresolutie lager is. De Xperia Z is in principe stukken krachtiger, maar de Xperia SP weet een vloeiendere weergave te realiseren, het zij op een lagere resolutie.

De Xperia SP is wat uiterlijk betreft weer een hoogstandje van Sony. De afgeronde achterkant zorgt ervoor dat de telefoon fijn vast te houden is, al is het toestel wel wat dik. De metalen rand maakt de telefoon bovendien zeer stevig, de lichtbalk onderaan het toestel is mooi verwerkt en geeft de Xperia SP een unieke eigenschap ie weliswaar niet veel functioneel nut vertolkt.

Er zijn wel degelijk nadelen aan de Xperia SP. Het eerste is mijn persoonlijke kruistocht tegen goedkope headsets en zal misschien niet voor iedereen gelden. Een telefoon van 400 euro leveren met een earbud-headset, in mijn ogen kan je dat gewoon niet maken als fabrikant. De camera presteert niet bovenmatig goed, maar het moet wel gezegd worden dat de gebruiker indien gewenst erg veel kan instellen, wat wel voor meer vrijheid zorgt.

Al met al is de Xperia SP een mooie toevoeging voor Sony’s Xperia-lijn, waarin de Xperia V in mijn ogen enigszins overbodig is geworden vanwege de mindere prestaties. De meerwaarde van die telefoon beperkt zich nu tot de waterdichtheid en daar komt de Xperia SP niet aan. Sony maakt de boel dus wat verwarrend door drie duurdere toestellen aan te bieden, die ieder hun eigen mix van prestaties, design en de al dan niet aanwezige waterdichte behuizing bieden.

Omdat de Xperia SP op veel gebieden het beste toestel is voor een prijs rond de 400 euro is een award gerechtvaardigd. De minpunten die aan dit toestel kleven zorgen er echter voor dat deze helaas niet goudkleurig kan zijn. Niet dat een zilveren award een schande is.
7.7
  • Goed scherm;
  • Ontwerp van behuizing;
  • Grafische prestaties;
  • Headset biedt lage tonen..
  • ..maar pasvorm is zeer matig;
  • Camera had beter gekund;
  • Vingervlekken op scherm;
  • Veel aanvullende, maar nutteloze software;