3min

Tags in dit artikel

, , ,

Bouwkwaliteit en hardware

Bouwkwaliteit


De Xperia SP voelt ondanks dat de behuizing deels van plastic is, zeer stevig aan. Dat komt doordat de zijkanten van metaal zijn, wat het belangrijkste element is in deze constructie. Als je de achterkant loshaalt voel je dat deze vreselijk flexibel is, maar wanneer de klep vastzit op de behuizing valt dat alleszins mee omdat de pasvorm goed is. Wel ben ik persoonlijk geen fan van klepjes die je met verschillende drukpunten moet vastklikken, je merkt vaak dat je dan toch eens een puntje vergeet. Gelukkig hoeft de klep natuurlijk niet met grote regelmaat verwijderd te worden.

Als je hard op het scherm drukt zie je wel een drukpunt op de display ontstaan, ondanks het gebruik van Gorilla Glass. Dat is niet bij voorbaat al een ramp, maar het indiceert wel een teken van zwakte in dit opzicht. Bij de Xperia Z gebeurt dit immers niet en dat scherm is groter.

De afwerking van de behuizing is goed in orde. De knoppen zitten stevig in de huls verwerkt en er zijn geen gapende naden doordat onderdelen bijvoorbeeld niet goed op elkaar aansluiten.


Hardware


De Sony Xperia SP is voorzien van een Qualcomm Snapdragon S4-processor. Inmiddels is deze processor al wat ouder, maar het gebruik ervan is er nog niet minder op geworden. De dualcore-processor is in de Xperia SP ook op 1,7 GHz geklokt, wat voor een mobiele processor ontzettend hoog is. De Snapdragon S4 komt in de Xperia SP gepaard met de Adreno 320 als GPU. Deze grafische unit is ook in de Xperia Z te vinden, in tegenstelling tot de gebruikte processor. Qua prestaties kunnen we op grafische gebied dus aardig wat verwachten, maar bij het gewone rekenwerk zal de Xperia SP het vlaggenschip waarschijnlijk niet bij kunnen benen. Het werkgeheugen van de Xperia SP bedraagt 1GB.

Het scherm heeft een resolutie van 1.280 bij 720 pixels, ofwel HD. Die resolutie is even hoog als bij de Xperia V, maar de Xperia Z heeft een Full HD-scherm. Respectievelijk levert dat voor de Xperia SP, V en Z een pixelratio van 319, 342 en 441 pixels per inch op. De Xperia SP delft op papier dus duidelijk het onderspit in deze strijd.

De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 8 megapixel. Dat is in vergelijking met de twee andere Xperia’s 5 megapixel minder. Wel neemt de Xperia SP video’s in Full HD-resolutie op. Op de vijfde pagina ga ik op de prestaties van de camera in. De camera aan de voorkant heeft een VGA-resolutie en houdt wat dat betreft dus niet over.

Wat opslagcapaciteit moet de gebruiker het doen met 8GB intern, eventueel uit te breiden met nog eens 32GB via micro SD. De accu heeft een capaciteit van 2.370 mAh, wat voor een Sony-telefoon relatief veel is, meer dan bijvoorbeeld de Xperia Z. Wat betreft accuduur verwacht ik dus wel wat van deze smartphone. Dat is normaal echter niet Sony’s sterke punt.