3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera


De Xperia SP is voorzien van een 8 megapixel-camera. Dat is voor de prijs voldoende, maar wij zijn van mening dat het aantal megapixels vrij weinig zegt. Voor de consument is het echter nog altijd een grote trekpleister, maar hoe hoog dat cijfer ook is, het is geen garantie voor goede foto’s. Daar komen veel meer aspecten bij kijken, zoals de kwaliteit van de sensor en lens.

De camera-software op de Xperia SP is zoals we die van Sony kennen: aan de linker- en rechterzijde zijn enkele knoppen geplaatst om te wisselen tussen modes en snel een aantal instellingen te wijzigen. Het is in deze app niet nodig om te wisselen tussen een foto- of video-opname, de hiermee corresponderende knoppen staan onder elkaar in het opnamescherm. Door te drukken op een deel van het scherm wordt daarop scherp gesteld door de lens.



Je kan aanpassingen maken in de resolutie, flitser, zelfontspanner, lach-sensor, scherpste-modus, lichtwaarde, HDR, witbalans, ISO, lichtmeting en stabilisatie. Verder kan je ook geotags laten toevoegen, het sluitergeluid instellen, aangeven waar de foto’s opgeslagen moeten worden en instellen dat een foto wordt genomen wanneer je het zoekveld op het scherm aanraakt. In de Superieur Automatisch-mode krijg je minder mogelijkheden, daar stelt Sony meer zelf in. Omdat Sony erg vol is van deze functie, gebruik ik deze bij het maken van de foto’s. Opmerkelijk is wel dat foto’s in plaats van 8 megapixel worden verkleind naar 7 megapixel, maar dit moet de kwaliteit ten goede komen.

Foto’s


De camera van de Xperia SP is redelijk snel, maar wanneer je gauw achter elkaar foto’s wil nemen zal de kwaliteit niet al te best zijn. Wat dat betreft zijn er betere toestellen op de markt. Wil je snel één foto nemen dan is de Xperia SP snel genoeg, zeker als je al zelf hebt scherpgesteld.

Binnen, met goede belichting, geen flits

Binnen, donker en met flits

De kwaliteit van de foto’s die ik binnen nam vind ik niet bijzonder indrukwekkend. De foto zonder flits is matig belicht en een beetje korrelig, de foto met flits is weer een beetje te veel belicht, maar eveneens een beetje korrelig.

Buiten, van dichtbij

Buiten, op korte afstand

Buiten presteert de camera in de Xperia SP beter, maar bij de foto van de auto zie je opnieuw wat korrels terugkomen. Ik maak altijd meerdere foto’s om de beste eruit te pikken, dus het kan niet aan een toevallige slechte opname liggen.

Buiten, op lange afstand

Zelfde standpunt en ingezoomd

De foto’s van veraf zijn redelijk goed qua details, maar opnieuw qua helderheid niet het beste wat ik ooit gezien heb. De ingezoomde foto is als vanouds slecht, dat kan je de Xperia SP niet aanrekenen. Het is wachten op een innovatie die er voor zorgt dat optisch zoomen met smartphones een realiteit wordt.


Video’s


Wat betreft het opnemen van video’s heb je ook weer de vrijheid om aardig wat zaken in te stellen. Natuurlijk kan je de resolutie instellen, maar ook scènes, fotolicht, zelfontspanner, scherpstel-modus, lichtwaarde, witbalans, lichtmeting en beeldstabilisatie zijn hierbij van de partij. Ook hier kan je geotags inschakelen, net als de microfoon en het sluitergeluid. Tijdens het maken van een video kan je eventueel nog ondertussen foto’s schieten, maar die hebben dan wel een formaat van 1 megapixel. Dat komt doordat de processor tijdens het opnemen van video’s druk bezig is, maar nog net wat kracht overheeft om een foto te schieten.


De geschoten video is op zich in orde, al mis ik wel wat detail in het beeld. De geluidsopname is wat minder goed, mede doordat er veel wind stond, waar de camera wel wat last van ondervond. Een tweede microfoon kan er dus toch niet alles uitfilteren, of wordt helemaal niet geraadpleegd bij het opnemen van een video.