3min

Tags in dit artikel

, , ,

Accessoires en uiterlijk

Accessoires


Sony levert de Xperia SP in combinatie met een USB-kabel en een adapter waarmee de smartphone via het stopcontact kan worden opgeladen. Verder vind je in de doos een aantal boekjes en blaadjes met informatie, als laatste is er een headset. Over dat laatste accessoire ben ik niet te spreken, het is een zeer goedkope earbud-variant en vanwege de pasvorm alleen al ben ik daar geen fan van. Bij een telefoon van 400 euro had ik een betere headset verwacht.



Uiterlijk


De Xperia SP oogt stijlvol door een minimalistisch maar toch karakteristiek ontwerp. Dat komt door verschillende details in het ontwerp. Zo is de omhullende metalen rand rondom de telefoon een onderdeel dat er voor zorgt dat de telefoon een uniek aspect heeft en daarnaast nog stevig aanvoelt ook. De doorzichtige balk met bijbehorende verlichting is natuurlijk een ander component dat tekenend is voor Sony’s ontwerpen van de afgelopen tijd, al koos Sony bij de duurdere modellen om het doorzichtige lint juist niet te gebruiken. Persoonlijk vind ik het wel wat hebben, het is sowieso uniek.

De Xperia SP ligt dankzij de enigszins bolle achterkant lekker in de hand, de plaatsing van de aan/uit-knop is bovendien perfect omdat de gebruiker precies op die plaats een vinger heeft liggen, normaal gezien. Wel voelt de telefoon wat zwaar, met zijn gewicht van 155 gram schoon aan de haak.

Aan de voorkant van de Xperia SP vind je het scherm van 4,6 inch groot. Dat scherm is 0,4 inch kleiner dan dat van de Xperia Z, maar wel 0,3 inch groter dan dat van de Xperia V. Boven het scherm bevindt zich een speaker en een VGA-camera, wie goed kijkt vindt ook nog een licht- en nabijheidssensor. Sony heeft ervoor gekozen om de Android-knoppen in het scherm te integreren, zoals het ook deed bij alle nieuwe dure modellen. Links onder het scherm bevindt zich de primaire microfoon en helemaal onderaan bevindt zich het doorzichtige lint, dat bij gebruik in sommige gevallen als een Philips Ambilight-TV verlicht wordt aan de hand van de content op het scherm.

De achterkant is uiteraard voorzien van een camera, in dit geval met een resolutie van 8 megapixel. Dat is 5 megapixel minder dan bij de Xperia Z en V het geval was. De camera steekt iets uit de behuizing, maar storend is dat niet te noemen. Links naast de camera is een speaker gesitueerd, eronder een LED-flitser en secundaire microfoon.





De zijkanten bevatten links de micro USB-poort, rechts een volume-, aan/uit- en sluiterknop. Bovenop heeft Sony enkel de 3,5 millimeter jackplug voor headsets en koptelefoons geplaatst. De plaatsing van de USB-poort is ons een doorn in het oog, wij vinden dat accessoirefabrikanten er van uit moeten kunnen gaan dat deze in het midden van de onderkant van de smartphones zit, maar Sony doet daar opnieuw niet aan mee, dat was al het geval bij de Xperia Z en V.

Het begint steeds unieker te worden dat smartphones opengemaakt kunnen worden. Bij iPhone’s en vrijwel alle Windows Phone’s kan dit niet en er zijn steeds meer Android-telefoons waarbij de fabrikant er eveneens voor kiest om de boel gesloten te houden. Bij de Xperia SP is dat niet zo, de telefoon kan geopend worden, zodat er een microsim- en micro SD-kaart kan worden geplaatst De accu is wel in de behuizing vastgezet, je kan dus ook in dit geval helaas geen secundaire accu aanschaffen voor als de primaire is uitgeput. Eigenlijk heb je er dus niet bijzonder veel aan dat deze smartphone kan worden geopend.