5min

Tags in dit artikel

, , ,

Prestaties (GPU)

De GPU leek afgaande op de scores uit AnTuTu de drijfveer achter de goede totaalscore in die benchmark. Wat betreft dat onderdeel worden dan natuurlijk wel verwachtingen geschept en die moeten er op deze pagina dan uit gaan komen.

De Xperia SP is voorzien van de Adreno 320, dezelfde GPU als in de Xperia Z. De Xperia V bezat echter een Adreno 225 en zal naar verwachting dan ook minder goed scoren dan de Xperia SP.

Onscreen-tests


De goede score in de GPU-test van AnTuTu mag al geen verrassing meer zijn, dat verklapte ik al. De Xperia SP zet op een haartje na niet de beste prestatie neer in deze benchmark, de Xperia Z blijft nog net voor.


Dankzij de lagere resolutie van de Xperia SP weet de telefoon wel beter te presteren in de onscreen-test van GLBenchmark 2.5. In deze benchmark staan de schermresolutie en de rekenkracht van de GPU met elkaar in verband. In de offscreen-tests wordt de schermresolutie geëlimineerd zodat de kracht van hardware onderling te vergelijken is voor de enthousiasteling, maar daarover verderop meer.

De Xperia SP weet in GLBenchmark 2.5 dus de beste score tot nog toe te realiseren, met maar liefst 12 frames per seconde meer dan het vlaggenschip van Sony. Maar zoals duidelijk mag zijn, die moet per frame 1152000 pixels extra berekenen, wat erop neerkomt dat de Xperia Z 2,25 maal zoveel pixels moet berekenen per frame.

Dat die smartphone dus lager eindigt in de onscreen-test is dus geen wonder, maar het houdt alsnog in dat de Xperia SP in principe beter in staat is om vloeiende beelden te produceren bij games.


In de nieuwe GLBenchmark 2.7-test komt hetzelfde beeld terug. De Xperia SP weet op geruime afstand van de Xperia Z binnen te komen, maar dat is vooral te danken aan de lagere schermresolutie van de eerstgenoemde.

Benchmark: GFXBench 2.7 T-REX (C24Z16 onscreen)


Een andere nieuwkomer onder de benchmarks is 3DMark. Dit wordt uiteindelijk een crossplatform-test die gebruikt kan worden in iOS, Android, Windows 8 en Windows RT. Helaas zijn er vooralsnog geen plannen om ook Windows Phone hierbij te betrekken.

Hoe dan ook, het beeld van de GPU van de Xperia SP blijft ongewijzigd, want ook in deze benchmark kan de concurrentie de Xperia SP nauwelijks of helemaal niet bijbenen en wordt er een nieuw record gevestigd.

Benchmark: Crossplatform: 3DMark – Ice Storm Extreme


Offscreen-tests


Als laatste is er dan de offscreen-test van GLBenchmark 2.5. Op termijn zal deze vervangen worden door GLBenchmark 2.7, maar voor nu doen we het nog even met deze test omdat deze een uitgebreider overzicht biedt.

De ware grafische kracht van de iPhone 5 en de Xperia Z komt in deze test naar voren, doordat de twee vlaggenschepen van respectievelijk Apple en Sony toch bovenaan de lijst eindigen. De Xperia SP volgt op korte afstand, maar qua absolute kracht mag duidelijk zijn dat de Xperia Z momenteel toch de beste partij is.