6min

Tags in dit artikel

, , ,

Software en gebruikservaring

Android


De Sony Xperia SP is bij aflevering voorzien van Android 4.1.2 Jelly Bean. Dat is op het moment één van de nieuwere versies van Google’s mobiele besturingssysteem. Een update naar Android 4.2 Jelly Bean is ongetwijfeld onder constructie binnen Sony’s gelederen. Google zal binnenkort waarschijnlijk een nieuwe editie van Android uit de doeken doen, dus de verschillende partijen blijven gewoon lekker bezig in deze ontwikkelingsrace.


Sony maakt voor de Xperia SP als vanouds gebruik van de TimeScape UI, welke door de jaren heen opgroeide van een log en zwaar systeem naar een interface die een stuk stijlvoller en completer is. Wel hanteert Sony nog altijd ongeveer dezelfde iconen als jaren terug, ik ben persoonlijk niet zo’n fan van dat ontwerp. Dat blijft echter toch een kwestie van smaak.

Een leuke uitbreiding voor Android zijn de mini-applicaties die Sony in het multitask-scherm heeft geplaatst. Dit zagen we ook al bij andere Xperia-modellen van de laatste tijd. Het idee is dat je snel een rekenmachine of notitievelletje op je scherm kan toveren zonder dat je een applicatie moet gaan zoeken. Je kan eventueel extra applicaties vanuit een speciale afdeling van de Play Store installeren, inmiddels zijn er al meer dan 30 kleine apps beschikbaar. Zo zijn er apps om eenheden of valuta om te rekenen, LTE aan of uit te zetten of een dobbelsteen te rollen, om maar wat te noemen.

Standaard zijn er vijf homescreens beschikbaar in de installatie van de Xperia SP, maar eventueel kan je daar nog twee extra schermen aan toevoegen om extra widgets te plaatsen, mocht je daar de behoefte toe hebben. Je kan ook juist alle homescreens verwijderen zodat je er nog maar één overhoudt.


Het ontgrendelscherm van de Xperia SP is identiek aan dat van de Xperia Z. Door naar boven of beneden te vegen kan je de telefoon ontgrendelen. Door helemaal van boven naar beneden te vegen kan het notificatiecentrum worden geopend in het ontgrendelscherm. Er zijn ook snelkoppelingen voor het controleren van al dan niet afspelende muziek of het opstarten van de camera-app. Dit laatste kan overigens ook door de camera-knop lang ingedrukt te houden. Dat vind ik persoonlijk geen fijne toevoeging aangezien dat dus ook in je broekzak kan gebeuren en vanaf die applicatie alle andere mogelijkheden geopend kunnen worden in je broekzak. Maar dat is niet iets waar alleen de Xperia SP aan onderhevig is, het geldt voor veel Android-telefoons met een fysieke sluiterknop.

Software


Zoals wellicht wel opgevallen is bij de specificaties, heeft Sony de telefoon van flink wat software voorzien. Dat is afhankelijk van de kwaliteit en het nut van software te zien als een voor- of nadeel. Natuurlijk is alle slechte software makkelijk te verwijderen, maar het is beter als het er niet op staat. Opnieuw is dit iets wat als persoonlijk gezien kan worden, de ene persoon is blij met een voorgeïnstalleerde Facebook-app, de andere juist weer niet.

Een van de oudgedienden is TrackID, een applicatie die grotendeels hetzelfde doet als het veel populairdere Shazam: muziek identificeren. Een andere standaard-app is Sony Select, waarin Sony verschillende applicaties aanprijst. Leuk, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar de Play Store van Google, simpelweg omdat dat de officiële applicatiewinkel van Android is.

Gezien de het matige imago van Android qua veiligheid is het wel leuk dat Sony de McAfee Mobile Security-app toevoegt. Deze app beveiligt je tegen bedreigingen, je kan de rechten van apps beheren, sites blokkeren, gegevens back-uppen en je telefoon opsporen, wissen of vergrendelen bij verlies. Klinkt allemaal goed, maar de registratieprocedure voor een account liet zich niet succesvol doorlopen, wat me na meermaals proberen nog op een blokkade komt te staan ook, een vrij treurige zaak voor een dochteronderneming van een groot bedrijf als Intel.

Hoewel er dus veel software op de Xperia SP is voorgeïnstalleerd, ben ik er persoonlijk toch niet weg van. Van veel apps zie ik het nut niet in en dan hadden ze er in mijn ogen ook beter niet op kunnen staan. Dat kan per persoon verschillen.


Bellen


Ooit waren mobiele telefoons voornamelijk bedoeld om mee te bellen, maar dat is al lang niet meer het geval. Natuurlijk blijft het toch een aspect wat in orde moet zijn, een smartphone blijft toch ook een telefoon. Sony heeft ervoor gekozen om de Xperia SP te voorzien van twee microfoons, waardoor bij telefoongesprekken omgevingsgeluid kan worden gefilterd en dat werkt in het geval van de Xperia SP prima.

Zoals je mag verwachten van een wat duurdere telefoon, weet deze zijn netwerksignaal ook prima vast te houden, ook wanneer je je in gebieden met een minder goede dekking begeeft weet de Xperia SP zich goed te houden.


Geluid


Bij de accessoires haalde ik de meegeleverde headset al even aan, daar ben ik simpelweg niet tevreden mee. Een telefoon van 400 euro moet niet geleverd worden met simpele earbuds, zo simpel is het gewoon. De earbuds hebben een matige pasvorm, de geluidskwaliteit is nog wel redelijk maar door het ontwerp mis je toch veel detail in het geluid. Er zit wel verrassend veel laag geluid in de earbuds, wat dan nog een positieve noot is voor deze headset.

De speaker van de Xperia SP zit op de achterkant van de telefoon verwerkt en dat betekent automatisch dat het geluid niet zo goed is als je de telefoon op een oppervlak plaatst. Als de speaker vrijuit van zich kan later horen is de geluidskwaliteit redelijk in orde. De balans is een beetje doorgeslagen naar de hogere tonen, maar er is ook wel wat bas aanwezig in het geluid. Het kan er zeker mee door, zolang je de telefoon niet platlegt, want dan verlies je erg veel detail en volume.


Scherm


De Xperia SP heeft een scherm van 4,6 inch, met een resolutie van 720 bij 1.280 pixels. Dat komt neer op een pixel per inch-ratio van 319 pixels en dat is toch in de buurt van bijvoorbeeld de iPhone 5, welke qua resolutie een prima scherm heeft. De Xperia Z zit er met 441 pixels per inch wel dik boven.

Qua detail is het scherm in orde en dat geldt ook voor andere aspecten zoals kleurweergave en de kijkhoek. Het enige nadeel aan de beeldbuis is dat de Gorilla Glass-beschermlaag vrij gevoelig is voor vingerafdrukken. Dat is vooral voor het puike uiterlijk van de Xperia SP een nadeel, bij veel tegenlicht blijft het scherm desondanks toch goed af te lezen.

Accu


De Sony Xperia SP heeft een accucapaciteit van 2.370 mAh en dat is net iets meer dan de Xperia Z. Gecombineerd met een minder groot scherm en een minder krachtige processor blijkt dat in de accutest van AnTuTu Tester te resulteren in een iets betere accuduur dan Sony’s vlaggenschip. Toch moet Sony gaan werken aan de accuduur van de smartphones, want het is in de grafiek gewoon duidelijk zichtbaar -afgezien van de Xperia J- dat Sony zich niet bij de beste partijen kan positioneren in dit opzicht.