Landschap

De tweede test is het fotograferen van een landschap. Bij deze test heb ik indien mogelijk de HDR-functie van de smartphones ingeschakeld om een beter licht/donker-contrast te krijgen op de foto, wat bij dit soort gelegenheden een verrijking van de foto kan zijn. De smartphones waarbij deze mogelijkheid expliciet ingeschakeld kan worden zijn de Apple iPhone 5, BlackBerry Z10, HTC One en Sony Xperia Z. De Nokia Lumia 920 en Samsung Galaxy S4 doen dit misschien onder de motorkap, maar bieden in de menu’s niet zo’n mogelijkheid. Verdere instellingen van de smartphones zijn niet aangeroerd, de herkenning van de scène wordt zodoende aan de smartphones overgelaten.

Apple iPhone 5


BlackBerry Z10


HTC One


Nokia Lumia 920


Samsung Galaxy S4


Sony Xperia Z


De score


Deze opdracht bleek vrij persoonlijk. Op de redactie hadden we de nodige moeite met het opstellen van een rangorde, wij kunnen ons dus voorstellen dat over deze specifieke volgorde discussie kan ontstaan. De punten waarop wij hebben gelet zijn het detail in het water en bos, het licht/donker-contrast, de kleuren en ruis. Met deze aspecten in het achterhoofd komen wij tot de onderstaande uitslag.

Wij zijn van mening dat het detail in het water en het contrast in het bos bij de iPhone 5 overduidelijk beter is dan bij de concurrerende toestellen. Aan de onderkant van de lijst komt het gemis van een groot aantal megapixels bij de HTC One duidelijk naar voren.
  1. Apple iPhone 5
  2. Nokia Lumia 920
  3. Samsung Galaxy S4
  4. BlackBerry Z10
  5. Sony Xperia Z
  6. HTC One