5min

Tags in dit artikel

, ,

Gebruikservaring

Algemeen


Zoals je bij een hedendaagse Windows-laptop kunt verwachten is Windows 8 voorgeïnstalleerd op de TouchSmart 15. Bij Techzine zijn we van mening dat dit een prima besturingssysteem is, maar dat je wel bereid moet zijn om even tijd te steken in een gewenningsproces als je een eerdere versie gewend bent. Of deze editie beter is dan Windows 7, is een kwestie van smaak, als je al andere producten met de Modern UI gewend bent (Windows Phone, Xbox 360) dan zal je waarschijnlijk vanzelf gaan genieten van de eenheid tussen de eigen producten die Microsoft in die zin met succes probeert te creëren. Wil je meer weten over Windows 8? Lees dan onze recensie over het besturingssysteem van Microsoft.

Windows 8 draait soepeltjes op de TouchSmart 15, maar het is dan ook geen zwaar OS. De combinatie met het touchscreen is perfect, Windows 8 is ook juist ontworpen met het gebruik van touchscreens in het achterhoofd. De combinatie van hardware zorgt er overigens wel voor dat het systeem wat meer tijd nodig heeft voor het inladen van programma’s.


Toetsenbord


Om de kwaliteit van het toetsenbord te checken, schrijf ik altijd een gedeelte van de recensie over het product op het product zelf. Zo wordt vanzelf duidelijk hoe prettig het toetsenbord is. Bij de TouchSmart 15 is er weinig te klagen. Het chiclet-toetsenbord typt prima weg. Van mij had het numerieke gedeelte weggelaten mogen worden, maar er zijn mensen die daar waarde aan hechten, het komt bijvoorbeeld van pas bij mensen die veelvuldig cijfers moeten invoeren.

De functietoetsen hebben gedeeltelijk een extra functie zoals bijvoorbeeld het dimmen van het scherm of het aanpassen van het systeemvolume. De knoppen voor het in- en uitschakelen van de WiFi en het geluid zijn bovendien voorzien van een ledje om te verduidelijken hoe deze functies op elk gegeven moment zijn ingesteld. De dubbelfuncties hebben standaard overigens de primaire functionaliteit boven de F-toetsen.

Een klein gemis bij het toetsenbord is de afwezigheid van toetsenverlichting. Het is gezien de prijs van de TouchSmart 15 wel logisch dat HP hiervan heeft afgezien. Maar toch, toetsenverlichting is steeds meer een standaardeigenschap van een laptop en in die zin is het jammer dat deze laptop daar niet mee is uitgevoerd. Gezien de prijs zal ik het HP niet al te zwaar aanrekenen.


Touchpad


HP heeft gebruik gemaakt van een Synaptics-touchpad. Dit specifieke touchpad ondersteunt multitouchcommando’s met maximaal drie vingers, al staan alle commando’s met de derde vinger standaard uitgevinkt. Het touchpad is voorzien van kleine putjes die een tactiele feedback verzorgen, persoonlijk ben ik daar niet zo’n fan van. Dat komt doordat de putjes zo diep zijn, dat je vinger teveel grip krijgt en het scrollen niet vloeiend verloopt.

Het touchpad is voorzien van twee fysieke knoppen. Dat is iets wat we steeds minder vaak zien. Bij de wat duurdere laptops is het hele touchpad vaak klikbaar. Dat heeft als voordeel dat het geheel groter kan zijn, wat praktische voordelen oplevert bij dagelijks gebruik. Opvallend is dat HP de scrollrichting heeft omgedraaid, wat waarschijnlijk te maken heeft met de aanwezigheid van het touchscreen. De instelling is overigens te wijzigen in de eigenschappen van het touchpad.

Het touchpad vind ik niet erg fijn werken. Het is niet altijd responsief en multitouchcommando’s worden slecht ondersteund waardoor je met enige regelmaat commando’s meerdere keren moet invoeren.


Beeldscherm


Het touchscreen van de TouchSmart 15 werkt prima. De manier van invoer is in tegenstelling tot het touchpad responsief en zodoende ook prettig om mee te werken. Het maximale aantal vingers dat het scherm tegelijkertijd kan vastleggen ligt op 10 stuks, voor één gebruikers is dat voldoende en wanneer je met meerdere mensen een spelletje aan het spelen bent heb je doorgaans ook niet veel meer nodig.

Het scherm heeft een resolutie van 1366 bij 768 pixels, wat mij betreft het absolute minimum voor laptops en eigenlijk al te laag. Gezien de prijs van deze laptop is het echter nog wel geoorloofd om deze resolutie toe te passen.

De kijkhoek van het scherm is in horizontaal opzicht prima, verticaal is het wat minder. Als je van boven- of onderaf naar het scherm kijkt zie je de kleuren al gauw in hun negatieve tegenhangers.


Geluid


Op de behuizing van de TouchSmart 15 staat Dolby Advanced Audio vermeld. Zodoende verwacht je van tevoren al het een en ander van het geluid. HP maakt de verwachtingen in dit geval ook waar. Het geluid is helder, gedetailleerd en er zijn zelfs redelijk wat lage tonen waar te nemen.

Als je het volume volledig opendraait is het geluid overigens ook prima aan te horen, er wordt nauwelijks ingeboet op kwaliteit.

Accu


HP heeft een vrij dunne accu met vier cellen in de TouchSmart 15 geplaatst. Deze accu heeft een capaciteit van 2.390 mAh, dat is minder dan wat sommige hedendaagse smartphones kunnen bevatten. Wat betreft accuduur verwacht ik dan ook al direct niet zo veel.

De testprocedure voor de accu is altijd hetzelfde. De schermverlichting zetten we met behulp van een lichtmeter op dezelfde hoogte, screensavers en schermdimming zijn uitgeschakeld, terwijl de WiFi-verbinding juist weer wel is ingeschakeld. Met behulp van Futuremark’s Powermark worden de vereiste prestaties ook gelijkgetrokken.

De TouchSmart 15 weet de grens van drie uur niet vol te maken en daarmee valt de accu voor een ultrabook-achtig systeem toch wel tegen. Dat komt ongetwijfeld niet alleen door de capaciteit, maar ook door de aanwezigheid van een magnetische schijf, welke meer energie vereist.