Camera

De camera in de Sony Xperia L heeft een 8 megapixel-sensor en is snel genoeg om wat foto’s kort achter elkaar te nemen. Aanwezig zijn een HDR-modus, gezichtsherkenning en geotagging. De interface van de camera is ongewijzigd ten opzichte van andere Xperia-toestellen: rechts knoppen om een foto te maken of video op te nemen en links de belangrijkste instellingen met een knop voor meer opties.

Standaard wordt een camerapictogram op het vergrendelscherm weergegeven. Handig is de optie om in te stellen wat deze knop moet doen: simpelweg de camera-app openen of de camera openen en direct een foto nemen of beginnen met opnemen.

Het aantal megapixels zegt echter natuurlijk niet alles. Uit de fototest blijkt dat de foto’s weliswaar scherp zijn, maar in normaal licht binnen wat ruis vertonen, maar dat is niet meer dan we in deze prijsklasse mogen verwachten. De foto met ledflitser is zwaar overbelicht en het lukt ons niet een fatsoenlijke foto in weinig licht te maken.

1: Externe belichting, 2: Slechte belichting en flits, 3: Zelfde, zonder flits.

De foto met externe belichting is vrij onscherp, ook al heb ik die meermaals gemaakt. De foto met flits is wellicht wel scherp, maar doordat de flitser véél te fel is voor deze scène, is de hele boel helaas volledig overbelicht.

De laatste foto is ongeveer wat je kunt verwachten in deze prijsklasse: niet goed. Er zijn slechts een handjevol smartphones die in deze situatie weten te presteren en dat zijn de echte high-end smartphones. Daar kan en hoeft deze Xperia L zich niet mee te meten.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

Het vastleggen van bewegingen gaat de Xperia L niet goed af. De genomen foto toont op de plaatsen waar bewegende objecten te zien zijn alleen maar wazig beeld, ondanks dat er wel een sportmode aanwezig is.

De foto van de stenen is wat onscherp, maar qua kleuren wel in orde. De foto van de auto is qua detail prima, hier en daar is wel enige ruis zichtbaar, maar niets schokkends.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Op grote afstand weet de Xperia L goed te presteren. Het roze-kleurige gebouw is redelijk scherp en de kleur ervan is getrouw. Wel is het zo dat de foto wat donkerder is dan op een zonnige dag als deze zou moeten zijn.

Volledig ingezoomd weet de Xperia L niet te presteren, maar dat is niks bijzonders. Smartphones zijn over het algemeen voorzien van een digitale zoom en bij elk extra stapje dat je inzoomt dendert de kwaliteit van de foto naar beneden. Het is met digitale zoom vaak beter om helemaal niet in te zoomen en thuis het gedeelte waarop je richt uit te snijden met een fotobewerkingsprogramma.

Video’s


Bij de videotest valt op dat de Sony Xperia L geen 1080p kan opnemen, de resolutie blijft steken op 720p. Verder zien we dat het beeld wat tegenvalt, de kwaliteit is niet zo goed. Verder haperen de bewegende objecten ook door het beeld heen.