Conclusie

De Sony Xperia ZR weet te verrassen door eigenlijk op zo goed als alle aspecten goed te scoren. Het toestel is prettig in gebruik, presteert goed bij zowel de grafische als systeemprestaties en heeft ook nog eens een mooi ontwerp waarbij rekening is gehouden met waterbestendigheid. Sony stelt dat de Xperia ZR je ideale zwempartner is en dat is op het moment van schrijven ook zeker waar, maar er is nog altijd ruimte voor verbetering. Zo zou het opnieuw een waanzinnige ontwikkeling zijn als het mogelijk wordt om een touchscreen onderwater te besturen. Ik ben geen techneut en weet dus niet of dat überhaupt mogelijk zou zijn, maar het is in ieder geval een innovatie waarover we kunnen dromen.

Sommigen zullen het scherm van de Xperia ZR misschien te klein vinden in deze tijd waarin fabrikanten met bosjes tegelijk voor de dag komen met smartphones met schermen van 5, 6 of zelfs 7 inch. Ik vind het scherm van 4,55 inch persoonlijk zelfs nog aan de grote kant, maar kan er wel prima mee leven. Groter hoeft van mij persoonlijk echt niet.

Er zijn eigenlijk maar twee nadelen aan de Sony Xperia ZR: als eerst is er de matige camera, daarnaast is de opslagruimte redelijk beperkt door een zondvloed aan vooraf geïnstalleerde gratis applicaties, die bovendien niet op normale manieren te verwijderen zijn.

Al met al kan de Xperia ZR prima mee met het beste wat de Android-markt op dit moment te bieden heeft. De prijs is bovendien nog redelijk gunstig: met een prijs van ongeveer 475 euro is deze smartphone op dit moment eigenlijk niets anders dan een toestel dat heel veel biedt voor zijn vraagprijs. De Xperia ZR is dan ook zonder meer het overwegen waard als je aan vernieuwing toe bent.
7.5
  • Waterdicht;
  • Biedt de mogelijkheid om onderwaterfoto’s te schieten;
  • Prima ontwerp met fraaie notificatie-LED;
  • Werkt prettig;
  • Grafische en systeemprestaties dik in orde;
  • Veel bloatware aanwezig, ondanks beperkte opslagruimte;
  • Camera weet geen indruk te maken;