3min

Camera

De Samsung Galaxy S4 Zoom is uitgerust met een camera met een zoomlens en een 16 megapixel-sensor. Dit moet het absolute hoogtepunt van deze review worden want hier gaat het uiteindelijk toch allemaal om. De camera schiet video’s natuurlijk in 1080p-formaat.Rondom de zoomlens zit een draaibare schijf, waarmee je tijdens het fotograferen kunt in- en uitzoomen. Als de telefoon ontgrendeld is kan je aan de schijf draaien en alvast een cameramode kiezen, de keuze betreft: nacht, geanimeerd, macro, landschap, gezichtscorrectie en automatisch. Ook is er nog een knop om direct de galerij te openen.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Slechte belichting zonder flits, 3: Zelfde, met flitser.

Met externe belichting komen de kleuren goed uit en bovendien is de foto erg scherp. Zonder flitser komt de Galaxy S4 Zoom er niet heel goed vanaf, de Nokia Lumia 925 presteerde bijvoorbeeld aanzienlijk beter dan deze smartphone. De foto met flitser oogt enigszins klinisch, maar op zich komen de kleuren toch goed uit en bovendien is de foto erg scherp. Al met al vind ik dat de Galaxy S4 Zoom het in de normale situaties prima doet.

1: Beweging in sportmode, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

In de sportmode valt direct op dat de belichting niet goed is, dat is iets wat we vaker zien bij deze scène. De telefoons schroeven de sluitertijd terug maar kunnen niet compenseren met het verder openen van het diafragma, wat resulteert in een foto met enige onderbelichting. De ronddraaiende carrousel is redelijk scherp vastgelegd, al heb ik dit wel eens beter gezien, zoals bij de BlackBerry Z10.

De foto van de stenen is qua detail prima in orde, maar de kleuren van de stenen komen niet zo uit als je mag verwachten. Er is veel meer variatie aanwezig dan uit deze foto blijkt. De foto van de auto is qua scherpte eveneens goed, maar opvallend genoeg is hier wel bovengemiddeld veel ruis aanwezig.

1: Van grote afstand, 2: Zelfde afstand, ingezoomd

Van grote afstand weet de Galaxy S4 Zoom prima te presteren, deze foto is één van de betere die we tot nog toe zagen. Sommige gedeeltes hadden nog wel wat helderder gekund, zoals de zwarte auto’s, maar over het algemeen is er weinig te klagen. Het hoogtepunt is echter de ingezoomde foto, dit is met afstand de beste foto van een smartphone die we tot nog toe in een review voorbij zagen komen en hier weet de Galaxy S4 Zoom dan ook eindelijk écht te overtuigen.

Video’s


De video die de Galaxy S4 Zoom op het scherm tovert is uiteraard in 1080p geschoten, wat de maximale resolutie is voor deze smartphone. De video valt me qua scherpte toch sterk tegen, daar blinkt de Galaxy S4 Zoom duidelijk niet in uit. Wel zijn de bewegingen redelijk vloeiend en is het geluid goed. Het is voor het opnemen van bewegingen wel echt wachten op de volgende stap, waarbij telefoons in staat zijn om video’s te schieten met 60 frames per seconde.