4min Devices

Review: Apple iPhone 5S

Touch ID, 64 bits en M7-coprocessor

Touch ID


De beveiliging van smartphones is vandaag de dag van het niveau likmevestje. Slechts een beperkt gedeelte van de gebruikers heeft een toegangscode of patroon in gebruik en voor een omstander is het mogelijk om deze code af te kijken omdat het een zichtbaar element is.

Review: Apple iPhone 5S
Touch ID is een van de gemakkelijkste methoden die ik kan bedenken om een telefoon treffend te beveiligen. Met een vingerafdruksensor in de Home-knop wordt het patroon op de vinger afgelezen en vergeleken met een database afdrukken die geregistreerd zijn. Bij een overeenkomst wordt goedkeuring verleend. Het is een ontgrendelingsmethode die niet af te kijken is, maar desalniettemin eveneens niet volledig waterdicht is. Er zijn situaties te bedenken waarbij het voor kwaadwillenden juist makkelijker wordt om de telefoon te ontgrendelen, maar in de regel is het wat mij betreft een vooruitgang. Niet alleen vanwege de treffende beveiliging, maar ook door de eenvoud.

In het opstartproces van je telefoon wordt al direct gevraagd om een eerste vingerafdruk te registreren, in principe kunnen er maximaal vijf vingers geregistreerd worden. Daarna is het in principe een kwestie van de Touch ID indrukken en je vinger daarna erop laten rusten om de telefoon te ontgrendelen. Het is één handeling, in plaats van een hele reeks. Voorheen was het immers als volgt: Home-knop indrukken, grendel wegschuiven, code invoeren.

Review: Apple iPhone 5S
Ook betalingen via de verschillende digitale winkels van Apple kunnen worden afgerond middels Touch ID. Derde partijen hebben nog geen toegang tot de Touch ID-verificatiemethode. Het is wel de bedoeling om ontwikkelaars in de toekomst toegang te bieden tot Touch ID. Helaas nu nog niet, want het maakt het verifiëren van de gebruiker een stuk eenvoudiger en sneller.

Aan de andere kant weten we nog niet precies hoe het zit met de veiligheid rondom de vingerafdrukken die Touch ID opslaat en daarom houdt Apple het zaakje nog even voor zichzelf, zodat het niet al te veel uit de klauwen kan lopen. De vingerafdruk wordt volgens Apple ook enkel lokaal opgeslagen en zou dus niet bij overheidsdiensten terecht kunnen komen. Dat is echter lastig te controleren.

64 bit-processor


De Apple A7-processor is de eerste processor in een smartphone met een 64 bit-architectuur. Apple heeft hier vrij veel aandacht aan besteed, maar vooralsnog ga je er als gebruiker nog niet veel op vooruit omdat de apps van derden eerst nog omgezet moeten worden. De eerste 64 bit-apps staan overigens al wel in de App Store. Apple heeft iOS 7 en de eigen apps overigens al allemaal herschreven.

Aan de andere kant had je er ook op achteruit kunnen gaan doordat huidige apps niet ondersteund zouden worden. Dat zou een regelrechte ramp zijn, want dan zouden de vele apps in de App Store allemaal een update behoeven. De processor is echter backhands compatible met 32 bit-apps, zodat alles blijft zoals het was.

M7-bewegingscoprocessor


De M7-chip is een bewegingscoprocessor, een hele mond vol. Deze chip is bedoeld om informatie vanuit allerlei sensoren in de iPhone 5S te verzamelen. Hierbij kan je denken aan accelerometers, de gyroscoop en het kompas, zelfs wanneer de telefoon in standby-stand is geplaatst. De M7-chip kan aan de hand van de data ook bepalen wat voor activiteit er wordt uitgevoerd, zoals wandelen of fietsen.

Applicaties kunnen de data opvragen wanneer de telefoon weer wordt ingeschakeld. Dankzij deze chip wordt de processor in de iPhone 5S ontlast van dit proces. Als de processor hiervoor gebruikt zou worden, zou dat een flinke deuk in de accuduur betekenen. De M7-chip is een stuk zuiniger en daardoor kunnen de sensoren ook ingeschakeld blijven als de telefoon slaapt. De M7-chip kan dus de vervanging worden van vele accessoires zoals de Nike Fuelband.

Review: Apple iPhone 5S
De M7-chip wordt door Apple wel opengesteld voor ontwikkelaars. De M7-chip is bijvoorbeeld een uitkomst voor makers van fitness-apps, maar wellicht worden er hele nieuwe toepassingen bedacht door de grote schare iOS-ontwikkelaars. Zo zou er aan de hand van bewegingen bijvoorbeeld geanticipeerd kunnen worden op behoeften van de gebruiker.

Momenteel wordt de M7-chip door fitness-apps als RunKeeper nog niet gebruikt, maar dat lijkt een kwestie van tijd.