3min

Tags in dit artikel

, , ,

Camera

Motorola heeft de Moto G voorzien van een camera die foto’s schiet met een maximale resolutie van 5 megapixel. Dat is tegenwoordig niet veel meer, maar het moet ook bekend zijn dat het aantal megapixels lang niet alles zegt over het uiteindelijke plaatje. Ook de kwaliteit van de lenzen en de sensor tellen mee, maar dat zijn zaken die in vergelijking met een X aantal megapixels minder makkelijk te verkopen zijn aan de consument. Het schieten van video’s gebeurt maximaal in 720p-formaat, ofwel HD. Aan de voorkant zit ook een camera, deze houdt het op 1,3 megapixels.

De Camera-app van Android is door Motorola ook onder handen genomen. Middels verschillende veegbewegingen kan de gebruiker bijvoorbeeld in- en uitzoomen, de fotogalerij openen of de instellingen tevoorschijn toveren. Dit werkt prima, afgezien van de instellingen die wat onwennig werken, maar je went er wel aan.


Door op het scherm te tikken wordt een foto genomen, druk je langere tijd met je vinger op het scherm dan worden er meerdere foto’s achter elkaar geschoten. Ook dat werkt goed, maar de Moto G past de focus niet aan op het deel van het scherm waarop je drukt. Daarvoor moet je handmatig een functie activeren waarbij je een icoon versleept naar het gedeelte waarop je wilt focussen. Ook die functie werkt goed, maar zou niet nodig moeten zijn, want het zorgt ervoor dat je in plaats van één handeling maar liefst vijf handelingen moet doen en dan kan het fotomoment natuurlijk al lang verdwenen zijn. Je kan er wel voor kiezen om deze mode altijd ingeschakeld te houden en bij elke foto die je neemt handmatig de focus aan te geven.

Foto’s


1: Externe belichting, 2: Geen belichting, zonder flitser, 3: Met flitser

Met externe belichting presteert de Moto G redelijk goed. Er is enige sprake van ruis en de focus is niet optimaal, maar niks om je echt druk over te maken bij een smartphone van deze prijs. De foto zonder belichting geeft al wat meer reden tot onrust, want er is vrijwel niets zichtbaar, maar in deze prijsklasse is dat ook geen uitzondering, de Moto G ontstijgt dat niveau dus niet.

De derde foto is wel een reden om te klagen, want vooral de kleuren van de prikkers in het linkerbakje wijken wel erg veel af van wat het zou moeten zijn, kijk hiervoor ook nog eens naar de foto met externe belichting. Wel is de foto erg scherp.

1: Beweging, 2: Buiten, van dichtbij, 3: Op korte afstand

De Camera-app van de Moto G kent geen scenes en dus ook geen sportmode. Natuurlijk kan er onder de motorkap ook nog een hoop worden ingesteld door de telefoon zelf, maar feit blijft dat de karretjes van de carrousel aardig onscherp zijn.

De foto van de stenen mist enige helderheid en de kleuren zijn daardoor wat flets. Het detail is voldoende aanwezig. De foto van de auto is in orde, daar is afgezien van wat plaatselijke ruis verder weinig op aan te merken.

1: Van grote afstand (auto), 2: Zelfde (handmatig) 3: Zelfde afstand, ingezoomd

De eerste twee foto’s tonen goed het verschil tussen het automatisch en handmatig focussen, een praktisch manco dat ik eerder op deze pagina beschreef. Als handmatig een focuspunt wordt ingesteld is zowel de helderheid als scherpte van het gebouw waarop we normaal richten een stuk beter.

De volledig ingezoomde foto is weinig waard, maar dat zal weinigen verrassen.

Video’s


De Moto G kent naast de gewone opnamemode van de camera ook een slowmotionfunctie. Beide modes vind je terug in de onderstaande playlist.


De video’s zijn relatief goed voor een telefoon uit deze klasse. De smartphonemarkt biedt wel veel betere mogelijkheden in dit opzicht, maar daar kan je de Moto G gezien de prijs echt niet op afrekenen. De telefoon is in veel opzichten veel beter dan wat je kan verwachten voor de prijs, maar in dit opzicht krijg je gewoon waarvoor je betaalt.