Scherm, geluid en accuduur

Scherm


De Iconia A1 heeft een scherm van 7,9 inch. Dat is even groot als het scherm in de iPad mini en groter dan de meeste Android-tablets. Ik vind het persoonlijk een prima formaat voor een tablet.

De schermresolutie van 1024 bij 768 pixels wordt door Acer als superscherp omschreven. Dat is natuurlijk grote onzin, als je ziet dat bijvoorbeeld de Google Nexus 7 een resolutie van 1920 bij 1200 pixels biedt. Die tablet is natuurlijk wel een stukje duurder, maar ook veel andere tablets uit de tabel op de eerste pagina klappen over de Iconia A1 heen. De schermresolutie van de Iconia A1 is ook in deze prijsklasse in het geheel niks bijzonders te noemen, het is gewoon wat je kunt verwachten en zeker niet meer dan dat.

De kijkhoek van het scherm is wel dik in orde omdat er gebruik is gemaakt van IPS-technologie. Van de zijkanten gekeken blijven de kleuren zo goed als identiek, het scherm wordt wel duidelijk wat minder helder. Door het gebrek aan een lichtsensor kan het scherm niet automatisch de helderheid aanpassen, dat is wel jammer. Ook is het scherm vrij reflectief waardoor het met tegenlicht lastig is om het scherm af te lezen.Geluid


De speakers van de Iconia A1 zitten in de achterkant van het toestel verwerkt. Daarom zou je verwachten dat het geluid geblokkeerd wordt wanneer je de tablet op de rug legt, maar dat valt alleszins mee. Er is inderdaad een kleine verandering merkbaar, maar het geluid blijft grotendeels behouden.

Het volume kan niet erg hoog, maar in alle toonhoogten is voldoende bereik. Draai je het volume volledig open, dan blijft de kwaliteit toch behouden. Over de geluidskwaliteit is dus niet veel te klagen.

Accuduur


De Iconia A1 is voorzien van een accu met een capaciteit van 4.000 mAh. Dat is voor deze prijsklasse redelijk gebruikelijk, de meeste alternatieven bieden ongeveer evenveel. Enkel de Lenovo Yoga Tablet 8 biedt aanzienlijk meer: 6.000 mAh. Die tablet zal het qua accuduur waarschijnlijk stukken beter doen.

Benchmark: Accutest: 1 uur Full HD YouTube-video (verbruikt)


In onze accutest spreekt de Iconia A1 per uur 14 procent van de accu aan. Na een dikke zeven uur zou de koek daarmee op zijn. Dat is een matige prestatie, de meeste tablets scoren beter. Daartoe behoort ook de Google Nexus 7, die met iets meer dan de helft al vooruit kan, weliswaar met een scherm dat een inch kleiner is. Dit is ongetwijfeld deels toe te schrijven aan de keuze voor een Intel Atom-processor, welke simpelweg minder energiezuinig is.